Mierenplaag

Kunstgras tegen mierenoverlast

Mieren kunnen voor veel overlast zorgen, variërend van afstervend gras en verzakkingen tot mierenbeten en zelfs een luizenplaag. Ook deze klanten van het Kunstgrascentrum hadden veel last van de hardnekkige mierenplaag in hun tuin. Aaltjes, biologische bestrijdingsmiddelen; wat zij ook probeerden, het lukte hen maar niet om de mieren uit hun tuin te verdrijven. Dit zorgde voor steeds meer frustraties waardoor zij steeds minder plezier beleefden aan de ooit zo fijne tuin.

Daarom gingen zij op zoek naar een geschikt alternatief voor het gras in hun tuin. Na een bezoek aan onze showtuin Oostende, waren zij ervan overtuigd dat kunstgras die perfecte oplossing was. Ons Royal Grass® kunstgras heeft namelijk alle uiterlijke kenmerken van echt gras, maar vormt geen levensvatbare bodem voor mieren. Na de installatie van het kunstgras in de tuin waren de mieren dan ook snel verdwenen.

Heb je ook last van mieren of ander ongedierte in de tuin? Kunstgras vormt onder dergelijke omstandigheden vaak een uitstekend alternatief. Kom gerust eens langs in onze kijktuin om de mogelijkheden te bespreken of neem contact op voor een vrijblijvende offerte.

Hoe herken je een mierennest?

Hoe een mierennest eruitziet, hangt onder andere af van het soort mieren. Sommige mieren bouwen een hoop van zand, takjes en bladeren en vestigen daarin hun nest. De mierennesten die je in de tuin treft, bevinden zich doorgaans echter ondergronds. Je herkent deze mierennesten aan kleine hoopjes aarde of zand met gaatjes op het gazon. De bergjes ontstaan doordat de mieren aarde en zand afgraven om hun tunnels en kamers te maken. Ze dragen het zand of de aarde korrel voor korrel naar buiten en plaatsen het op een hoopje. Een mierennest dat je ongemoeid laat en ongebreideld verder kan groeien, kan uiteindelijk een oppervlak van meerdere vierkante meters bestrijken en dus in de gehele tuin ernstige problemen veroorzaken.

Kale plekken in het gazon

Een mierenplaag is schadelijk voor het gazon. Als de mieren zich nestelen in het gazon zelf, zullen zij hun nest steeds verder uitbreiden en een steeds groter gangenstelsel in de ondergrond onder het gras graven. Hierdoor heeft het gras na verloop van tijd steeds minder kans om de nodige voeding uit de bodem te halen, waardoor de grassprieten afsterven. Er ontstaan eerst gele of bruine plekken in het gazon en uiteindelijk verschijnen er kale plekken die zich langzaam uitbreiden. Als een mierennest zich aan de rand van het gazon bevindt, dan zullen de mieren uiteindelijk ook gaan graven onder het terras of de oprit die grenst aan het grasveld. De mieren verwijderen het zand onder de bestrating om hun tunnels en kamers te maken, waardoor de tegels uiteindelijk gaan verzakken.

Een mierenplaag bestrijden

Er zijn verschillende methoden die gebruikt worden om een mierenplaag te bestrijden. Er zijn bijvoorbeeld mensen die kokend water over het nest gooien. Vaak zijn de nesten echter zo diep dat het water lang niet alle kamers bereikt.

Er bestaan tevens diverse chemische bestrijdingsmiddelen tegen mieren in de tuin. Deze chemicaliën komen echter in uw tuin en in het grondwater terecht. Als je kinderen of huisdieren hebt die graag in de tuin spelen is dit dus ook geen geschikte oplossing

Biologische bestrijdingsmiddelen

Daarom besloten de eigenaren van deze tuin in eerste instantie om biologische bestrijdingsmiddelen in te zetten tegen mieren. Aaltjes zijn een natuurlijke manier om mieren te bestrijden. Deze microscopische, wormachtige diertjes dringen de mieren binnen en parasiteren op hen. Met een beetje geluk zullen de mieren hun nest verplaatsen als zij doorhebben dat er aaltjes in het gazon zitten. Helaas werken aaltjes niet altijd. Soms is het mierennest simpelweg te groot en de kolonie te sterk. Dat was ook in deze tuin het geval.

Er bestaan ook diverse biologische bestrijdingsmiddelen en poeders. Deze werken doorgaans goed tegen mieren in huis, maar zijn minder effectief tegen complete mierennesten. Vooral als het nest te groot is, blijven er vaak eitjes of larven achter, waardoor het nest snel weer herstelt en verder groeit.

Voor de eigenaren van deze tuin bleken zowel de aaltjes als biologische middelen geen oplossing tegen de mierenoverlast. Daarom besloten zij dat ze hun gazon wilden vervangen voor kunstgras.

Kunstgras tegen mieren

Kunstgras is een effectieve manier om een einde te maken aan mierenoverlast in de tuin. Wanneer het kunstgras geen organische ondergrond heeft, dan hebben de mieren geen bodem waar zij een nest in kunnen bouwen. Zodoende bent je dus in één klap van alle problemen verlost.

Als je er zeker van wilt zijn dat de mieren niet terugkeren, nadat het kunstgras is geplaatst, is het belangrijk om geen ondergrond van zwarte aarde te gebruiken. Wij raden het gebruik van aarde als ondergrond ten strengste af en maken hier zelf nooit gebruik van. In onze optiek is aarde geen geschikte ondergrond voor kunstgras omdat je na enige tijd gegarandeerd last krijgt van onkruid en mosvorming. Bovendien komt de ondergrond vol ongedierte te zitten. Daarom werken we bij het Kunstgrascentrum altijd met een ondergrond van chappe. Zeer stabiel en zeer goed drainerend. Zo ook voor deze tuin.

De uitstraling van Royal Grass®

Wanneer je echt gras vervangt voor kunstgras, dan wil je natuurlijk niet dat dit ten koste gaat van de uitstraling van de tuin. Na een bezoek aan onze kijktuin in Oostende waren deze klanten overtuigd van het levensechte uiterlijk van ons Royal Grass® kunstgras. Na alle modellen uitgebreid bestudeerd te hebben, kozen zij voor Royal Grass® Lush. Dit kunstgras onderscheidt zich doordat de groene vezels worden afgewisseld met bruingele grassprieten. Hierdoor krijgt de grasmat een zeer fraaie, nazomerse uitstraling. Zoals alle jongste modellen uit de Royal Grass® collectie beschikt ook Royal Grass® Lush over de ReaDY-technologie. Hierdoor heeft iedere grasspriet een eigen ‘groeirichting’.

natuurlijk kunstgras

Complete aanleg kunstgras

Bij het Kunstgrascentrum kunnen we altijd de gehele installatie van het kunstgras verzorgen. Als allround kunstgras bedrijf ontwerpen we complete tuinen met kunstgras, doen we de grondwerken en leggen we niet alleen de grasmat zelf, maar kunnen we ook  het realiseren van de borders en plantenbakken en het plaatsen van bomen rond het gazon voor onze rekening nemen.

Ook in deze tuin hebben we het gehele project verzorgd, inclusief het afgraven van de oude grasmat, het afvoeren van de materialen, het aanleggen van de nieuwe ondergrond en het installeren van het kunstgras.

Resultaat: een prachtige tuin, weinig onderhoud

Het resultaat is een prachtig groen gazon waar de eigenaars weer met volle teugen van kunnen genieten. Van mieren hebben zij niets meer te duchten en een bijkomend voordeel is dat zij nauwelijks omkijken hebben naar het gazon. Kunstgras hoeft men immers niet te maaien en ook sproeien is niet nodig. Zodoende kunnen deze hardwerkende zelfstandigen op ieder gewenst moment genieten van een mooie groene siertuin, die er onder alle omstandigheden prachtig bijligt.

Mieren bestrijden