Onderhoudsarme tuin

Inspiratie voor een onderhoudsarme tuin

Zou je graag wat minder tijd willen besteden aan het onderhoud van je tuin, maar denk je dat een onderhoudsarme tuin er nooit zo mooi uit kan zien als een tuin die veel onderhoud vergt? Kijk dan eens naar dit project. We installeerden hier een fraai kunstgras gazon en legden daarmee de basis voor een onderhoudsarme tuin. Kunstgrascentrum kan in iedere tuin fraai kunstgras plaatsen voor een gazon dat nauwelijks onderhoud vergt. Ons kunstgras heeft alle uiterlijke kenmerken van echt gras, waardoor het met het blote oog nauwelijks van natuurgras te onderscheiden is.

Een onderhoudsarm gazon

Voor het creëren van een onderhoudsarme tuin is het belangrijk dat je de onderdelen die de meeste ruimte innemen en waarvan het onderhoud veel tijd in beslag neemt, zo onderhoudsvriendelijk mogelijk maakt. In de meeste tuinen beslaat het gazon een groot oppervlak. Vaak vergt het grasveld ook het meeste onderhoud. Met kunstgras hoef je vrijwel geen tijd meer te besteden aan het maaien van het gras of het sproeien van je gazon. Zoals je op de foto’s ziet oogt het kunstgras (Royal Grass® Sense) ontzettend natuurgetrouw. Mede doordat alle vezels een natuurlijke ‘groeirichting’ hebben, lijkt het kunstgras sprekend op natuurgras. Bovendien is het kunstgras gegarandeerd en aantoonbaar 100% veilig voor kinderen en huisdieren. Royal Grass® is stevig, slijtvast en gaat jarenlang mee.

Terras met serre

Een serre is de ideale manier om sfeer in de tuin te creëren zonder dat dit veel onderhoud kost. In dit geval is er gekozen voor een terras van flinke keramische tegels met daarop een serre die fungeert als tweede huiskamer. Vanuit de serre heeft men een fraai uitzicht op het kunstgras gazon. Het gebruik van hout geeft je tuin een natuurlijke aanblik, zonder dat het veel werk kost. In plaats van een haag van groen kan je kiezen voor een mooie houten keerwand als afscheiding voor de tuin. Deze keerwand bestaat uit een palissade van Azobé. Het hout geeft de tuin een lekker natuurlijke uitstraling, zonder dat het veel onderhoud vergt. Net als voor de keerwand is ook voor het terras gekozen voor hout, in de geval duurzaam Ipé hardhout. Dit hardhout gaat jarenlang mee, is onderhoudsarm en schenkt het terras desondanks een natuurlijke aanblik. Het houtwerk vormt bovendien een fraaie combinatie met de keramische tegels, die ook hier terugkomen.

Onderhoudsvriendelijke borders

Rond het gazon zijn ruime borders met beplanting aangelegd. Om de beplanting zo onderhoudsarm mogelijk te maken zijn er in de borders houtsnippers gestrooid. De houtsnippers zorgen dat onkruid minder kans heeft om te groeien, terwijl het niet ten koste gaat van de natuurlijke uitstraling van de tuin. Een ideale oplossing voor je plantenbakken en borders dus.

Bestrating

Om het geheel af te maken is er een fraaie bestrating aangelegd die in de lengte van de tuin, langs het gazon, van de woning naar het eind van de tuin loopt. Voor het pad is gebruikgemaakt van Antica Lucca zwarte gebakken tegels. Het zwart vormt een mooi contrast met het frisse groen van het gazon. Bovendien vallen vuil en mos minder op, op deze donkere tegels, waardoor ook de bestrating onderhoudsvriendelijk is.