Kunstgras ondergrond

Kunstgras ondergrond

Uiteraard is het belangrijk dat je grastapijt er altijd mooi uitziet en in goede staat is. Onze grasmatten zijn gemaakt met de bedoeling om voor jaren plezier en rust te zorgen. Om dat te doen, is de ondergrond waarop je kunstgras ligt heel belangrijk. Als die onstabiel is of slecht water doorlaat naar de bodem, dan kan dat dramatische gevolgen hebben voor je grastapijt. Toch zien we dat de ondergrond voor kunstgras bij sommige klanten weinig aandacht gespendeerd wordt, terwijl dat net van essentieel belang is. Waarom? Misschien slorpt keuzestress voor welk soort Royal Grass®-gras al je aandacht op, of heeft de installateur naderhand bekeken zijn werk niet zo goed gedaan. Plaats je dan kunstgras, dan kan alles er het op het eerste gezicht vrij goed uitzien, maar mooie liedjes duren niet lang.

Laat je daarom altijd goed informeren als je beslist om zelf kunstgras te plaatsen. Of schakel het Kunstgrascentrum zelf in om er 100 procent zeker van te zijn dat je grasmat het jarenlang goed zal stellen. Wij hebben immers boordevol ervaring met het hele bouwproces: van afgraving over plaatsing van een waterdoorlaatbare ondergrond tot de plaatsing van het kunstgras zelf. Hoeveel klachten we al gehad hebben als we zelf het werk in handen nemen? Geen.

kunstgras ondergrondWat is de ideale ondergrond voor kunstgras?

Egaal, zo stevig als een rots en waterdoorlaatbaar. Dat zijn in essentie de belangrijkste eigenschappen van een goede ondergrond. Eerst en vooral moet de nieuwe ondergrond volledig gelijk liggen, zodat het gras altijd mooi strak kan liggen. Daarnaast moet het ook goed stevig zijn en altijd goed water doorlaten. Gelukkig weten we door onze jarenlange ervaring hoe we die elementen zo goed mogelijk verwerken in een goede ondergrond.

Wij raden af om op zwarte aarde een nieuwe ondergrond te installeren. Naast het feit dat je problemen zal krijgen met de waterafvoer is de kans ook groot dat het gazon na verloop van tijd zal verzakken. Als de ondergrond verzakt, zakt het kunstgras uiteraard gewoon mee. Dat is natuurlijk geen mooi zicht en een grote zonde van je investering.

Daarom raden we aan om altijd voor een kwaliteitsvolle en duurzame ondergrond te kiezen, zoals licht gebonden zand. Dat mengen we tijdens het bouwproces altijd met een bepaalde hoeveelheid cement, wat later erg belangrijk is voor de stabiliteit (vastheid) van de ondergrond maar ook voor de mate waarin de grond het water naar de bodem laat sijpelen. Hier zorgen we altijd voor net de juiste mix: teveel cement en je ondergrond zal maar moeizaam water kunnen laten doorsijpelen naar de bodem. Als je te weinig cement in het mengsel verwerkt, zal de ondergrond niet vast genoeg zijn. Daarom is een perfecte stabilisé maken een vak apart, waarvoor het Kunstgrascentrum een eigen specialist in huis heeft die exact weet wat de perfecte verhouding is om je tuin aan te leggen met een goede ondergrond.

Hoe bereid ik de ondergrond voor?

Ondergrond prepareren

Om een goede kunstgrasondergrond te maken, hebben we hieronder een handig overzicht gemaakt. Bestel je bij ons kunstgras, dan je ervoor kiezen om zelf de ondergrond te maken of onze gespecialiseerde vakmannen in te schakelen.

  • Graaf je gazon zo’n tien centimenter uit.
  • Zorg voor een goede afboording zodat het gras niet in contact komt met aarde van de plantvakken).
  • Invoeren gestabilseerd zand, aantrillen en afslepen zoals bij klinkers (2 cm onder het terrasniveau).
  • Plaats hardhouten piketten in de hoeken van de tuin en om de 2 meter (als je geen instrooizand gebruik).
Menu