HET DAK ALS GROENE LEEFOMGEVING

In België is er steeds minder ruimte voor groen en een steeds kleiner aantal huishoudens beschikt over een eigen tuin. Gelukkig betekent dat niet dat je niet kunt genieten van een fijn stukje groen in je omgeving. Bij het Kunstgrascentrum kunnen we met behulp van kunstgras de mooiste gazons op dakterrassen en balkons creëren. We ontwerpen en realiseren de mooiste daktuinen en groene balkons. Daarmee vergroten we je leefruimte en maken we je woning extra aangenaam.

Wil jij je leefomgeving voorzien van extra groen door kunstgras te plaatsen op je balkon of dakterras? Bezoek een van onze kijktuinen voor meer informatie en om de verschillende modellen uit onze collectie te bekijken.

VAKKUNDIGE AANLEG

Het Kunstgrascentrum realiseert al sinds 2008 de meest uiteenlopende kunstgrasvoorzieningen, van gazons voor tuinen tot speelvelden en kunstgras op het dak. Wanneer we kunstgras installeren op het dak maken we altijd een zorgvuldig legplan. We houden rekening met het gewicht van het kunstgras en de windsnelheden waaraan het op het dak wordt blootgesteld. Je weet dus zeker dat het dak of balkon genoeg draagkracht heeft voor de plaatsing en dat het grastapijt niet op kan waaien. Op schuine daken zorgen we voor een goede verankering zodat de grasmat niet gaat schuiven. Bij het installeren kijken we goed naar hoe je het kunstgras wilt gebruiken. Is het bijvoorbeeld bedoeld voor een siertuin of groendak of wil je het actief gebruiken? Bij het creëren van de opbouw en het plaatsen van de grasmat houden we zorgvuldig rekening met de beoogde toepassing.

Middels onderstaande quick links navigeer je eenvoudig door de inhoud van deze pagina.

VOORDELEN KUNSTGRAS

Kunstgras op het dak kan je actief betreden en gebruiken. Daardoor zijn de mogelijkheden veel uitgebreider dan met bijvoorbeeld sedum, dat veel gebruikt wordt als dakbedekking. Met kunstgras kunt u uw saaie dakterras omtoveren in een mooie tuin en kan je een balkon creëren waar je lekker op kunt ontspannen of waar de kinderen op kunnen spelen.

  • Creëer extra leefruimte
  • Meer groen in je omgeving
  • Bescherming dak
  • Lichter in gewicht dan natuurgras of sedum
  • Weinig onderhoud
  • Overal te installeren
  • Geschikt voor planten- en bloembakken
  • 100% veilig
  • 15 jaar garantie

WIL JE  EXTRA LEEFRUIMTE?

Als je het kunstgras op het dak of balkon intensief wilt gebruiken, dan is een speciale onderbouw aan te raden. Een dergelijke onderbouw heeft niet alleen een schokdempende werking, waardoor je binnen minder geluidshinder ervaart als er op het dak gelopen wordt, het zorgt er ook voor dat regenwater beter wegloopt en dat oneffenheden in de dakbedekking niet meer zichtbaar zijn. Je hebt met een onderbouw minder last van mosvorming. Bij het Kunstgrascentrum kunnen wij een onderbouw realiseren die past bij het beoogde gebruik.

GROEN IN PLAATS VAN BITUMEN

Wil je kunstgras gebruiken om het dak of balkon wat groener te maken, maar ben je niet van plan het veelvuldig te betreden? Dan is het mogelijk om de grasmat direct op de roofing te installeren. Doordat er geen speciale onderbouw nodig is, is dit een voordelige oplossing. Het nadeel is dat er oneffenheden zichtbaar kunnen zijn in het gazon. Ook is het mogelijk dat regenwater minder goed wegloopt, waardoor er af en toe plassen blijven staan.

WAAROM KUNSTGRAS OP HET DAK?

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor kunstgras op het dak of balkon. Lees hieronder waarom mensen bijvoorbeeld kunstgras laten plaatsen op hun dak, balkon of dakterras.

EEN GROENE LEEFOMGEVING

Onze samenleving wordt steeds minder groen, waardoor onze leefomgeving steeds meer verandert in een urban jungle met louter beton en asfalt. Een verontrustende ontwikkeling, want groen heeft een bewezen positief effect op onze gemoedstoestand en gezondheid. Door je balkon of dak te voorzien van kunstgras, zorg je voor extra groen in je leefomgeving.

EXTRA LEEFRUIMTE

Ruimte is schaars. Toch maken veel mensen maar nauwelijks gebruik van hun balkon of dakterras, simpelweg omdat het er doorgaans niet erg prettig is. Kunstgrascentrum helpt je balkon of dakterras om te toveren tot een fijne groene plek met gras en beplanting. Zo creëer je extra ruimte om lekker tot rust te komen of bijvoorbeeld te sporten.

WATERHUISHOUDING

Ook in West-Vlaanderen kampen we door het veranderende klimaat de laatste jaren steeds vaker met extreme regenbuien. Door de oprukkende bebouwing verdwijnt tegelijkertijd steeds meer groen, waardoor er nog maar weinig plek is waar het water door de bodem opgenomen kan worden. Hierdoor loopt het overtollige water direct het riool in, dat dit niet aankan. Dit zorgt tijdens hevige regenval voor overstromende rioleringen en straten die blank komen te staan. Kunstgras met een juiste onderbouw vormt een buffer voor het water; het slaat het regenwater tijdelijk op en laat het vervolgens geleidelijk weglopen. Zo draag je met kunstgras bij aan een betere waterhuishouding in je buurt.

BESCHERMING DAK

Royal Grass® is voorzien van uv-filters en zodoende bestand tegen zonlicht. Het verkleurt niet en wordt niet lelijk als de zon er intensief op schijnt. Door kunstgras op het dak te plaatsen, verleng je de levensduur van het dak. In tegenstelling tot sedum of natuurgras vergt het nauwelijks onderhoud.

PLAATSING OP EEN DAK

Het plaatsen van kunstgras op het dak of balkon is een klus die vakkundig uitgevoerd moet worden, helemaal als het gazon bedoeld is voor actief gebruik. Je wilt immers geen last krijgen van lekkages of een grasmat die naar beneden komt. Bovendien is het aanleggen van kunstgras op het dak niet risicoloos. Daarom is het in de meeste gevallen verstandig een professioneel installatiebedrijf in te schakelen. Het Kunstgrascentrum beschikt over de bouwkundige kennis die nodig is om een geschikte kunstgrasinstallatie op het dak of balkon te creëren. We hebben jarenlange ervaring met het plaatsen van kunstgras en weten zodoende waar we rekening mee moeten houden, bijvoorbeeld de windsnelheden en brandveiligheidseisen.

Bovenstaand zie je wat er allemaal komt kijken bij het plaatsen van kunstgras op een dak. In het voorbeeld hierboven is gebruikgemaakt van een ECCO draagbase. Dit zijn schokdempende platen die zorgen voor een horizontale en verticale afwatering. Door de schokdempende werking loopt het kunstgras prettiger en heb je binnenshuis minder geluidsoverlast. De platen zorgen voor een mooi vlak gazon, zonder oneffenheden. Wat voor soort opbouw we bij het Kunstgrascentrum gebruiken voor je dak of balkon, hangt onder andere af van de draagkracht van het dak, je budget en de beoogde toepassing van het kunstgras.

POPULAIRE KUNSTGRASSEN

Kies uit een breed assortiment aan natuurgetrouwe Royal Grass® kunstgrassen. Ieder model beschikt over iets andere eigenschappen, waardoor sommige kunstgrassen bij uitstek geschikt zijn als siergras terwijl andere modellen bedoeld zijn voor intensieve betreding. Onze adviseurs helpen je graag met het selecteren van een kunstgras dat het best past bij de beoogde toepassing van de grasmat en je persoonlijke smaak en wensen.

ROYAL GRASS® SENSE

Extra lange vezels (52mm) die door het gebruik van de ReaDY®-technologie alle kanten opstaan. Door de hoge kwaliteit sterk genoeg om huisdieren op los te laten.

ROYAL GRASS® LUSH
Kunstgras Lush

Een rijke grasmat met extra veel vezels (42mm). Door ReaDY® staan de vezels allemaal een andere kant op, waardoor het gras zeer fraai kroest. Uitermate geschikt voor de mooiste daktuinen.

ROYAL GRASS® WAVE

Een prachtige natuurgetrouwe grasmat met een lengte van 36mm. Door de ReaDY®-technologie oogt de grasmat nooit te statisch en de fraaie kleur maakt dit kunstgras extra geliefd.

WEL OF GEEN INSTROOIZAND

Ook op het dak raden we een laagje instrooizand in het kunstgras aan. Het invulzand geeft de grasmat extra gewicht, waardoor deze extra stabiliteit krijgt en beter bestand is tegen de wind. Het laagje zand beschermt de vezels en heeft bovendien een brandvertragende werking.

ONDERHOUD KUNSTGRAS

Een van de voordelen van kunstgras is het weinige onderhoud dat het nodig heeft. Je hoeft het niet te sproeien of te maaien, waardoor het nauwelijks aandacht vergt. Af en toe de bladeren en takken van je balkon of dakterras verwijderen is doorgaans voldoende om je gazon mooi te houden. Hoeveel tijd je dat kost, hangt onder andere af van hoe vaak je het kunstgras gebruikt. Hoe vaker er op het grastapijt wordt gelopen, hoe minder groot de kans is dat er onkruid ontkiemt.

ENKELE PROJECTEN VAN KUNSTGRAS DAKEN

Menu