HET MOOISTE KUNSTGRAS

Geniet optimaal van je tuin dankzij het KUNSTGRASCENTRUM. Wij plaatsen al sinds 2008 natuurgetrouw kunstgras van topkwaliteit met 15 jaar garantie. Vraag gerust een vrijblijvende offerte aan! 

TEVREDENHEIDSGARANTIE

100% VEILIG

15 JAAR GARANTIE

FAQ KUNSTGRAS

VEELGESTELDE VRAGEN OVER KUNSTGRAS

Op deze pagina proberen wij antwoorden te geven op de meest voorkomende vragen met betrekking tot kunstgras. Mocht je het antwoord niet vinden, aarzel dan zeker niet om met ons contact op te nemen. Onze experts helpen je graag verder!

Van maandag t.e.m. zaterdag kan je tussen 09:00 en 17:00 uur steeds bij ons terecht.

ALGEMENE VRAGEN

Onze prijzen variëren per vierkante meter tussen zo’n 35 en 50 euro, inclusief BTW. Als we je project helemaal uit handen mogen nemen – inclusief grondwerken, kunstgras leveren en plaatsen – mag je rekenen op zo’n 90 tot 120 euro per vierkante meter, inclusief BTW. De grondwerken maken hierbij iets minder dan de helft van de totale kost uit. Verder hangt de prijs sterk af van de grootte, vorm en toegankelijkheid van de tuin, eventuele bijkomende werken en welke kunstgrassoort je hebt gekozen.

Kunstgras is de geknipte oplossing voor heel wat problemen: heb je te weinig tijd, word je een dagje ouder of word je tuin intensief gebruikt door kinderen of huisdieren? Zoek niet verder: kunstgras is de beste oplossing voor jou. Ook op een dak of balkon kan kunstgras perfect zijn om je leefruimte wat groener te maken.

Er zijn heel wat voordelen aan kunstgras. Laten we ze hieronder even overlopen.

 • Je gazon heeft geen last meer van slijtageplekken, ongedierte of bepaalde grasziekten.
 • Je gazon blijft altijd mooi groen.
 • Je hoeft nooit meer te maaien, te sproeien, bemesten of verticuteren.
 • Kunstgras is per definitie onderhoudsarm, zo houd je meer tijd over om zorgeloos van je tuin te genieten.
 • Kunstgras is helemaal veilig voor mens en dier. Maak je geen zorgen wanneer je kind, kat of hond op het kunstgras spelen – dat kan geen kwaad.
 • Geen modderpoel meer bij nat weer, waardoor kinderen en huisdieren er het hele jaar door op kunnen ravotten.

De kostprijs om kunstgras te plaatsen is in eerste instantie duurder dan het aanleggen van een natuurgazon. Echter is het onderhoud aan kunstgras minimaal, waardoor je in de toekomst dan weer heel wat kosten uitspaart. Daarnaast verandert kunstgras niet van kleur als de seizoenen veranderen én trekt het geen vogels of insecten aan. Dit kan je natuurlijk wel oplossen door het kunstgras te combineren met beplanting. 

Omdat kunstgras weinig onderhoud vergt is het ook minder interessant als je van tuinieren houdt. Alhoewel kunstgras in een siertuin vele voordelen biedt. Zo valt het zware werk van grasmaaien, verticuteren, etc. weg, maar kan je nog steeds tuinieren in de plantenborders. 

Het kan voorkomen dat het kunstgras statisch wordt. Je merkt dit bijvoorbeeld aan je kleding die wordt aangetrokken door de grasmat. Door het gazon licht te sproeien met water, verdwijnt de statische lading.

ONDERGROND KUNSTGRAS

Er bestaan verschillende ondergronden die vaak gebruikt worden om kunstgras op aan te leggen, echter is niet elke ondergrond even geschikt. Hieronder geven we je graag wat meer uitleg over de meest voorkomende ondergronden:

 • Licht gebonden ondergrond
  Bij een licht gebonden ondergrond maakt men gebruik van wat cement om een basis van grof zand te binden. Wanneer deze ondergrond de juiste samenstelling heeft ontstaat er een stevige egale fundering, waar het water nog steeds kandoorsijpelen. Deze ondergrond is uiterst geschikt onder een kunstgazon.
 • Ongebonden ondergrond
  Een ongebonden ondergrond bestaat uit ‘los’ materiaal zoals rivierzand, brekerzand, dolomiet, zavel of lava. In tegenstelling tot de licht gebonden ondergrond wordt hier geen gebruik gemaakt van cement om het geheel te binden. Hierdoor zal de bodem nooit helemaal egaal blijven. Hierdoor kan het gazon, net als met echt gras, licht gaan golven. Of je dat mooi vindt is een kwestie van smaak.
 • Zwarte aarde
  Een ondergrond die regelmatig gebruikt wordt om kunstgras op te plaatsen, maar volgens ons helemaal niet geschikt is, is zwarte aarde. Wij maken nooit gebruik van een dergelijke ondergrond.

Als je kunstgras op tegels, roofing of beton plaatst dan is het belangrijk om te zorgen voor een goede drainage. Voor extra demping is het ook mogelijk om shockpads of een laag granulaat over de tegels te leggen voor extra demping. 

Dat kan uiteraard. Naast een professioneel plaatsingsteam beschikken wij ook over een team dat gespecialiseerd is in de grondwerken. Wij kunnen alle werken uit handen nemen, maar houden hierbij uiteraard zorgvuldig rekening met al je wensen en verwachtingen.

Dat kan uiteraard. Echter is het belangrijk dat je hierbij al op voorhand rekening houdt met verschillende factoren zoals de bodemsoort, huidige waterdoorlaatbaarheid van de tuin, etc. Laat je daarom altijd goed informeren en begeleiden door een expert. Heb je vragen voor of tijdens de werken, aarzel dan zeker niet om met ons contact op te nemen. Bij het KUNSTGRASCENTRUM delen we namelijk graag onze kennis met jou om de werken goed te laten verlopen.

AANLEG KUNSTGRAS

Het Kunstgrascentrum kan de volledige installatie, inclusief de grondwerken, uit handen nemen. Daarbij houden we uiteraard zorgvuldig rekening met al je wensen en verwachtingen. We zorgen voor een duurzame kunstgrasinstallatie die past bij de beoogde toepassing van de grasmat.

De kosten om het kunstgras te laten plaatsen vormen overigens maar een klein deel uit van de eindafrekening.

Je kunt uw kunstgras zelf plaatsen. Vooral als je handig bent en graag in de tuin werkt, is het aanleggen van kunstgras prima zelf te doen. Over het algemeen geldt dat hoe groter de tuin is, hoe moeilijker het leggen van de grasmat is. De rollen waarop het kunstgras geleverd wordt zijn namelijk maximaal 4 meter breed en als de tuin breder is, wordt het gazon opgebouwd uit meerdere stroken. Een kleinere tuin kan vaak uit een rol gelegd worden.

Maak bij het installeren van het kunstgras gebruik van de handige handleiding en instructievideo’s van Royal Grass®. Bovendien helpen we je graag nog verder met enkele handige tips en advies.

Het aan elkaar vast maken van twee stroken kunstgras noemt men het maken van een naadverbinding. Dit doe je door de twee stroken iets over elkaar te leggen en vervolgens op maat te snijden zodat de stroken strak tegen elkaar liggen. Maak gebruik van kunstgrastape of lijmband om de stroken te verbinden. Zijn de naden zichtbaar, dan is de verbinding niet goed gemaakt.

Kunstgras snijden doe je met een scherp breekmesje of stanleymes. Snij altijd in de onderkant, zodat je de vezels niet beschadigt.

Tegels vormen een stabiele ondergrond en zijn zodoende geschikt als dakbedekking, zoals op een balkon of dakterras. Om te zorgen dat de vorm van de tegels niet meer zichtbaar is, kan je een extra dempende onderlaag op de tegels plaatsen.

Het plaatsen van kunstgras rond bomen is doorgaans geen probleem. Het kunstgras is lucht- en waterdoorlatend en de boom kan dus zonder problemen verder groeien. Sommige bomen hebben echter wortels die in de breedte groeien. Als er voor de wortels geen ruimte is om horizontaal te wortelen, bijvoorbeeld door een te harde ondergrond, dan kan het voorkomen zij vlak onder het kunstgras verder groeien en het kunstgras omhoogduwen. Bomen met wortels die verticaal de grond in groeien zijn daarom beter geschikt.

Dat kan. Kunstgras is waterdoorlatend en kleurvast. Je kunstgras zal dus niet verkleuren door zwembadwater (met chloor). Kunstgras is zelfs uitermate geschikt rond een zwembad omdat je nooit meer last hebt van een drassig gazon en modder of grassprieten in het zwembad. Het is tevens mogelijk een opblaasbaar zwembad op een gazon van kunstgras te zetten. Wanneer je het zwembad weer opruimt, dan kan je de plek waar het bad gestaan heeft opborstelen met een harde bezem.

Wanneer je kunstgras laat aanleggen door een professionele installateur dan kan een gazon tot 100 vierkante meter al binnen een dag aangelegd worden.

Een kantopsluiting is een rand om het kunstgras die het gazon netjes insluit. Dit zorgt ervoor dat de ondergrond niet aan de zijkanten onder de grasmat vandaan kan komen. Daarnaast zorgt een kantopsluiting ervoor dat het grastapijt niet op kan waaien. Er zijn verschillende soorten kantopsluitingen verkrijgbaar, bijvoorbeeld van kunststof, beton of hardhout.

Het is mogelijk om kunstgras op een helling te plaatsen. Bij het plaatsen van kunstgras op een heuvel of helling is het belangrijk ervoor te zorgen dat de grasmat niet gaat schuiven. Dit doe je door het kunstgras te verlijmen. Hiervoor kan je tweecomponentenlijm gebruiken.

Geotextiel is een stabilisatiedoek dat onder de grasmat geplaatst kan worden. Geotextiel voorkomt onder andere dat er putten of kuilen in het kunstgras ontstaan als je voorwerpen zoals tuinmeubilair of plantenbakken op de grasmat plaatst. Daarnaast beschermt het geotextiel de backing van de grasmat.

Het is altijd verstandig instrooizand te gebruiken. Door het kunstgras in te strooien met speciaal ontwikkeld silicazand verzwaar je de grasmat zodat deze stevig blijft liggen en niet gaat plooien of schuiven. Daarnaast zorgt het zand ervoor dat de vezels overeind blijven staan. Sommige kunstgrassen beschikken over een gekroesde vezel tussen de grassprieten. Dit zogenoemde mosdraad laat het gras overeind staan en het instrooizand is hiervoor dus niet per se nodig. Een laagje instrooizand geeft de grasmat echter een extra natuurlijke uitstraling.

Ook in de winter kunt u kunstgras plaatsen. Het is ’s winters vaak wel moeilijker om kunstgras te installeren. De kou zorgt er namelijk voor dat het kunstgras minder goed plooit, waardoor het moeilijker is de grasmat op maat te snijden.

Het installeren van kunstgras op een balkon is relatief eenvoudig omdat de grasmat meestal uit één rol gelegd kan worden. Bovendien is de ondergrond stevig en stabiel. Je dient wel te zorgen voor een goede afwatering en te controleren of de constructie de opbouw kan dragen.

Het plaatsen van kunstgras op het dak is vergelijkbaar met het plaatsen van kunstgras op een balkon. Zorg dus voor een goede drainage en controleer of het dak het gewicht kan dragen. Daarnaast dien je de grasmat te verlijmen omdat een dak veel wind vangt. Het is niet verstandig in het dak te boren of te schroeven in verband met lekkage.

ONDERHOUD KUNSTGRAS

Kunstgras is zeer vriendelijk qua onderhoud. Het belangrijkste dat je dient te doen om het kunstgras in goede staat te houden is het gazon schoonhouden. Verwijder bladeren en takken van het gazon. Zodoende voorkom je dat er onkruid gaat ontkiemen in het grasveld. Je kunt de grasmat het beste aanvegen met een bezem met harde borstel. Heeft een van je huisdieren een ongelukje gehad op het gazon? Verwijder ontlasting en spoel de plek na met lauwwarm water. Er zijn tevens diverse biologisch afbreekbare middelen beschikbaar tegen een urinegeur.

Na enkele jaren kunnen zich stof, zanddeeltjes en ander vuil tussen de vezels verzamelen. Daarom is het verstandig om het kunstgras om de paar jaar professioneel te laten reinigen. Hoe vaak je dit dient te doen is afhankelijk van de specifieke omstandigheden. Bij een grootschalige reinigingsbeurt wordt de grasmat met professionele apparatuur schoonmaakt. Alle vuildeeltjes worden tot diep tussen de vezels verwijderd, zodat je kunstgras er weer als nieuw uitziet.

KWALITEIT EN GARANTIE KUNSTGRAS

Wanneer je Royal Grass® kunstgras koopt, heb je een garantie van 15 jaar. Deze garantie geldt op alle gebreken die redelijkerwijs kunnen worden toegeschreven aan het kunstgras. Een lineair aflopende garantie betekent dat Royal Grass® een percentage vergoedt, dat overeenkomt met het aantal overgebleven garantiejaren. De eerste 8 jaar na de aankoop vergoedt Royal Grass® 100 procent van de actuele verkoopprijs. Tussen de 9 en 12 jaar na aankoop vergoedt Royal Grass® 50 procent en het 13e, 14e en 15e jaar 25 procent.

Royal Grass® kunstgras wordt geproduceerd met de hoogste kwaliteit kleurstoffen en uv-stabilisatoren. Hierdoor zal het kunstgras niet verkleuren. Alle producten zijn getest onder de meest extreme omstandigheden en verkleuren niet door bijvoorbeeld zonlicht.

Chloor gemengd met water, zoals in een zwembad, is niet schadelijk voor kunstgras. Je kunt kunstgras dus zonder problemen rond een zwembad plaatsen. Pure chloor kan het kunstgras echter wel beschadigen.

De kunstgrassen van Royal Grass® zijn zeer duurzaam. De verwachte levensduur van de grasmat is minimaal 15 jaar en alle kunstgrassen zijn volledig recyclebaar. Voor de ontwikkeling van Royal Grass® kunstgras wordt geen gebruik gemaakt van schadelijke stoffen of zware metalen.

Door kleine gaatjes in de rug van de grasmat is kunstgras zeer goed waterdoorlatend. Regenwater zakt door het kunstgras langzaam in de grond. Doordat het water in de grond zakt en niet in het rioleringsstelsel terechtkomt zoals bij tegels, zorgt kunstgras ervoor dat het riool niet overstroomt bij zware regenval. Doordat het kunstgras draineert is, is het ook erg geschikt rond een zwembad of jacuzzi.

VEILIGHEID EN MILIEU KUNSTGRAS

Royal Grass® hecht veel waarde aan de veiligheid van de producten. Alle kunstgrassen zijn daarom meerder malen uitvoerig getest. Daarbij is gebruikgemaakt van de Europese normering die ook wordt gebruikt voor het testen van kinderspeelgoed (EN71-3). De testen zijn uitgevoerd door onafhankelijke instanties als TNO. Uit alle testen is gebleken dat Royal Grass® kunstgras honderd procent veilig is.

Kunstgras van Royal Grass® brandt niet, maar smelt wel door vuur. Maak dus geen open vuur op of bij de grasmat. Onder normale omstandigheden vat kunstgras geen vlam en het instrooizand heeft een brandvertragende werking.

Als je last hebt van hooikoorts, dan is het plaatsen van kunstgras in de tuin een oplossing. Natuurgras is namelijk een belangrijke verspreider van de pollen (stuifmeel) die hooikoorts veroorzaken.

Kunstgras is geschikt voor huisdieren. Het kunstgras is honderd procent veilig (getest volgens de Europese EN71-3 normering) en je trouwe viervoeter kan zonder problemen aan het kunstgras snuffelen of likken. Ontlasting van een hond, kat of een ander huisdier kan je eenvoudig opruimen. Spoel de plek na met lauwwarm water. Mocht je last hebben van een sterke urinegeur in de tuin, dan kan je gebruikmaken van diverse biologisch afbreekbare middelen.

Het kunstgras van Royal Grass® wordt op de meest milieuvriendelijke manier geproduceerd. Er wordt geen gebruik gemaakt van schadelijke stoffen of zware metalen voor het kunstgras en iedere grasmat is honderd procent recyclebaar. Kunstgras is bovendien goed voor het milieu omdat er geen water verspild hoeft te worden om het gazon te sproeien en er wordt geen energie verbruikt om gras te maaien. Doordat regenwater langzaam in de grond zakt, ontzie je met kunstgras het rioolstelsel.

Onkruid groeit niet snel door het kunstgras omdat de grasmat daarvoor te dik is. Wanneer je een drukverdelend doek onder de grasmat hebt, is de kans nog kleiner dat onkruid door het kunstgras heen komt. Wanneer je instrooizand gebruikt voor de grasmat, dan bestaat er wel een kans dat er onkruid ontkiemt in het zand. Dit onkruid is echter eenvoudig weg te halen. Door afgevallen bladeren te verwijderen en het gras af en toe te borstelen voorkom je dat er onkruid gaat groeien.

Controleer voordat je kunstgras legt of je mollen in de tuin hebt. Wanneer je geen mollen in de tuin hebt en kunstgras laat plaatsen dan is de kans klein dat zij zich in je tuin zullen vestigen. Kunstgras is weinig aantrekkelijk voor mollen omdat er in de ondergrond van de grasmat geen wormen leven. Wanneer je echter kunstgras legt in een tuin waar zich al mollen bevinden, dan bestaat de kans dat je grasmat gaat verzakken door de tunnels die de beestjes graven.

GEBRUIK KUNSTGRAS

Kunstgras en honden is geen enkel probleem, ook niet als je andere huisdieren hebt. Ontlasting en urine van huisdieren zijn niet schadelijk voor het kunstgras. Het is wel zo hygiënisch om ontlasting te verwijderen en de plek waar je huisdier zijn behoefte heeft gedaan af te spoelen met lauwwarm water. Mocht je last hebben van een urinegeur in de tuin, dan kan je gebruikmaken van diverse soorten biologisch afbreekbare middelen.

Het is geen probleem om tuinstoelen, een tafel of andere voorwerpen op je kunstgras gazon te zetten. Pas echter wel op met stoelen of tafels met dunne poten of voorwerpen met scherpe randen. Wanneer je zwaardere voorwerpen, zoals een plantenbak of bloembak, op het kunstgras hebt staan, dan kan je die het beste af en toe verplaatsen. Borstel de vezels die zijn gaan liggen op met een harde bezem.

Royal Grass® kunstgras is zeer stevig en slijtvast. Sommige modellen uit de collectie zijn uitermate geschikt voor sportveldjes en speeltuinen. Het kunstgras is echter niet ontworpen voor professionele sportvelden.

Ook als het vriest kan je gewoon je gazon betreden. Wanneer het gesneeuwd heeft, kan je een pad vrijmaken op het gazon. Doe dit echter voordat de sneeuw is aangestampt of vastgevroren, anders kan je de vezels beschadigen. Je hoeft het kunstgras niet te strooien.

Twijfel je over het uiterlijk van kunstgras? Wij adviseren u om een bezoek te brengen aan 1 van onze showtuinen, onze specialisten staan u graag te woord om antwoord te geven op al uw vragen.