VOORDELEN KUNSTGRAS

Kunstgras wint de laatste jaren snel aan populariteit. Voor veel mensen is het dé oplossing voor in de tuin, op het balkon of dakterras en voor sport- en spel toepassingen. Dat is niet zo gek, want de voordelen van kunstgras zijn talrijk. Geniet jarenlang van een gazon dat het hele jaar door mooi groen blijft, zonder dat je veel omkijken hebt naar het onderhoud. Je hoeft nooit meer gras te maaien, te bemesten, te sproeien, verticuteren of kantjes te steken. Daardoor houdt je tijd over om op ieder vrij moment lekker te genieten van je tuin. Wist je bovendien dat je met een kunstgras tuin gemiddeld zo’n 100 liter (kostbaar drink)water bespaart?

EEN GAZON DAT GROEN BLIJFT

Een van de grote voordelen van kunstgras is dat je gazon altijd groen blijft. Kunstgras is namelijk niet gevoelig voor ongedierte als engerlingen of voor grasziektes. Het droogt niet uit als het een tijdje niet regent en vormt ook een uitkomst in schaduwrijke tuinen of tuinen met een slechte bodem. Je kampt nooit meer met gele of bruine plekken in het gazon en kinderen of huisdieren kunnen in de tuin spelen zonder het gras stuk te lopen. Je hebt bovendien nooit meer last van molshopen in het gazon.

Kunstgras is op ieder gewenst moment te gebruiken. Het wordt nooit modderig of drassig en droogt snel op als het geregend heeft. Hierdoor is het een geschikte oplossing als je kinderen of huisdieren hebt die graag in de tuin spelen. Kleding blijft schoon en de hond kan niet voortdurend door de modder rollen.

WATERHUISHOUDING

Omdat we in ons drukke leven steeds minder tijd overhouden om de tuin te onderhouden, kiezen veel mensen voor een tuin met veel verharding. Doordat er daardoor steeds minder gras en groen in onze leefomgeving te vinden is, blijft er weinig ruimte over voor regenwater om in de grond te zakken. Hierdoor droogt de bodem uit en bij hevige regenbuien stroomt het overtollige water direct de riolering in. Die kan al dit water niet aan, waardoor de straat blank komt te staan. Kunstgras heeft (met een juiste onderbouw) een uitstekende drainerende werking. De grasmat slaat regenwater op en laat het geleidelijk in de grond zakken. Hierdoor draag je met kunstgras bij aan betere waterhuishouding in je buurt.

ONDERHOUD

Een ander voordeel van kunstgras is het weinige onderhoud. Met kunstgras in de tuin hoef je zoals gezegd nooit meer te maaien, sproeien of verticuteren. Om onkruid tegen te gaan is het wel belangrijk dat je zo nu en dan afgevallen bladeren en takken opruimt. Hoe vaker er op het gazon gelopen wordt, hoe minder last je overigens zult hebben van onkruid.

NADELEN KUNSTGRAS

Kunstgras biedt dus een hele reeks aan voordelen, maar kleven er ook nadelen aan het gebruik van kunstgras? Een van de dingen die je als een nadeel zou kunnen ervaren, is dat het gazon er het hele jaar hetzelfde uitziet. Ook in de winter blijft het gazon groen, waardoor het wat af kan steken tegen de rest van de tuin, vooral als je veel beplanting heeft die haar blad verliest. Om het contrast met de rest van je tuin minder groot te maken, adviseren we het gebruik van groenblijvende planten om je gazon. Daarnaast is de prijs van kunstgras bij aanschaf hoger dan die van echt gras. Ook kan je met kunstgras niet genieten van de geur van vers gemaaid gras. Verder wordt het kunstgras niet zo koel als natuurgras.

EN HET MILIEU?

Het Kunstgrascentrum werkt uitsluitend met kunstgras van Royal Grass®. Dit kunstgras wordt op een milieuvriendelijke manier ontwikkeld. Er worden geen zware metalen gebruikt en iedere grasmat is volledig recyclebaar. Alle Royal Grass® gazons gaan jarenlang mee en zijn daardoor een duurzame oplossing. Doordat je het kunstgras nooit hoeft te sproeien, bespaart je bovendien een hoop water. Het sproeien van het gazon kost gemiddeld zo’n 100 liter water.

Menu