Droog en dor gazon

Last van droogte en engerlingen in je tuin?

Langdurige droogte en engerlingen zijn een ramp voor je gazon. Zo kreeg het Kunstgrascentrum ooit eens een paar klanten over de vloer die vertelden over hun voortuin die ze de afgelopen drie jaar al vijf keer onder handen hadden genomen. Hun gras elke dag besproeien, het opnieuw inzaaien, nieuwe graszoden plaatsen: wat ze ook maar deden, geen enkel hulpmiddel mocht baten. Het eindresultaat van hun vergeefse pogingen waren altijd hetzelfde: een vergeeld, dor grasperk. Daarom besloten ze om het Kunstgrascentrum in te schakelen.

Ons kunstgras is een uitstekende oplossing als natuurgras in je tuin maar niet groen wil blijven. We beschikken over een breed assortiment die er stuk voor stuk heel natuurgetrouw uitzien.

Herken je jezelf in deze problemen? Kom gerust eens langs in een van onze kijktuinen om onze kunstgrassen te bekijken en u te laten informeren door onze specialisten.

Engerlingen

Een van de oorzaken voor de problemen in de onderstaande tuin was de aanwezigheid van engerlingen. Dat zijn larven van bladsprietkevers zoals de johannes-, neushoorn-, mei- of junikever. U herkent de beestjes aan hun witte lijfje met oranje kop.

Engerlingen kunnen vooral tijdens het voorjaar voor heel wat problemen zorgen. De beestjes verwoesten je gazon doordat ze zich voeden met graswortels. Hierdoor sterven de grassprieten, omdat ze geen water en voeding meer kunnen opnemen uit de bodem. Die dode grassprieten zorgen op hun beurt voor gele, verdorde en uiteindelijk kale plekken in het gazon. Bovendien zijn engerlingen een goede prooi voor vogels, die het gras vernielen door er voortdurend in te pikken.

De twee onderstaande foto’s zijn genomen bij een klant die last had van engerlingen. Wij groeven helemaal zijn gazon af, waarna we iets later ook het kunstgras legden. Met het plaatsen van kunstgras zijn engerlingen in één klap verleden tijd. Kunstgras is immers geen geschikte voedingsbodem voor de insecten, waardoor ze snel zullen verdwijnen uit je tuin.

Weinig neerslag

Een andere reden dat het gras in deze tuin maar niet mooi groen wilde blijven, was een gebrek aan regen. We hebben in België steeds vaker te maken met periodes van langdurige droogte. Dat zorgt ervoor dat veel gazons er geel en verdord bijliggen. De enige manier om het gras mooi te houden is het gazon dagelijks besproeien, hetgeen in tijden van waterschaarste ook niet meteen een duurzame oplossing is.

Of het nu langdurig droog of nat is in ons land, kunstgras blijft onder alle weersomstandigheden mooi. Het koppel moet nu geen buitenzinnige hoeveelheden water verspillen aan hun gazon, wat het milieu alleen maar ten goede komt. Ook de eigenaars zelf zijn heel tevreden doordat ze haast geen vinger werk meer hebben aan hun gazon. Je ziet het: een besparing van tijd, moeite én heel wat water.

Het project

Voor het realiseren van dit project heeft het Kunstgrascentrum het oude gras afgegraven en afgevoerd. Vervolgens hebben we een geschikte ongebonden ondergrond aangelegd voor het kunstgras, waar we het Royal Grass® Sense®-kunstgras op plaatsten. Een van de bijzonderheden aan deze soort is dat het vervaardigd is met de ReaDY®-technologie; dat wil zeggen dat alle grasvezels van het kunstgras niet allemaal dezelfde kant op staan. Alle grassprietjes lijken een eigen ‘groeirichting’ te hebben, waardoor deze soort er extra natuurgetrouw uitziet.

Het fraaie uiterlijk van Royal Grass® Sense® gaat gepaard met een onberispelijke kwaliteit. Hierdoor is het kunstgras geschikt voor actieve, intensieve betreding. De hond van deze klanten kan dus zonder zorgen in de voortuin spelen.

Meer dan kunstgras

Bij het Kunstgrascentrum verzorgen we totaalprojecten. Dat betekent dat we niet uitsluitend kunstgras aanleggen, maar ook de grondwerken en de afwerking verzorgen. In deze tuin hebben we verder ook een border in het midden van het gazon gerealiseerd, waarin we Pennisetum Hameln en Verbena Bonariensis hebben geplant. Deze planten houden van veel zon en zijn bestand tegen winterkou en de zeewind.

Het resultaat

Een behoorlijk verschil met hoe het vroeger was. In plaats van een uitgedroogd, vergeeld grasperk, ligt er nu een fris en groen gazon, waar de eigenaars vrijwel geen omkijken naar hebben. De border in het midden van het gazon zorgt voor een speelse onderbreking.