HET MOOISTE KUNSTGRAS

Geniet optimaal van je tuin dankzij het KUNSTGRASCENTRUM. Wij plaatsen al sinds 2008 natuurgetrouw kunstgras van topkwaliteit met 15 jaar garantie. Vraag gerust een vrijblijvende offerte aan! 

TEVREDENHEIDSGARANTIE

100% VEILIG

15 JAAR GARANTIE

KUNSTGRAS ONDERHOUD

Een van de grote voordelen van kunstgras is het onderhoudsvriendelijke karakter. Je hoeft nooit te maaien of te sproeien waardoor het een stuk makkelijker te onderhouden is dan bijvoorbeeld natuurgras. Maar wat voor onderhoud is dan wel nodig? Op deze pagina lees je alles over kunstgras onderhoud en vind je handige tips voor het in goede staat houden van je gazon. Bij Kunstgrascentrum krijgen we veel vragen over kunstgras onderhoud. Sommige mensen denken bijvoorbeeld dat het helemaal geen onderhoud vergt, anderen verkeren juist in de veronderstelling dat kunstgras onderhoud veel tijd in beslag neemt. Weer anderen denken dat ze hun grasmat regelmatig moeten stofzuigen. Deze stellingen zijn geen van alle juist.

Kunstgras is onderhoudsvriendelijk; niet onderhoudsvrij, maar zeker ook niet onderhoudsintensief.

Hoeveel onderhoud je gazon precies vergt, verschilt per tuin, dak of balkon. Een van de belangrijkste onderhoudswerkzaamheden in een tuin met kunstgras is het verwijderen van onkruid. Daarom vergt een gazon in een tuin met veel bomen en planten over het algemeen meer onderhoudswerkzaamheden, dan een tuin zonder beplanting. Ook tuinen in een landelijke omgeving vragen doorgaans om iets meer onderhoud, dan tuinen in een stadsomgeving. Kunstgras onderhoud is gek genoeg minder in een tuin die intensief gebruikt wordt. Dit komt doordat het onkruidzaad minder kans krijgt om te ontkiemen. Onkruid komt vooral op tijdens warme, vochtige periodes, waardoor je tijdens deze periodes iets meer aan het gazon zult moeten doen dan tijdens droge periodes. Overigens komt onkruid niet op van onder de grasmat, maar waait het onkruidzaad óp het gazon, waarna het ontkiemt.

100% veilig kunstgras van Royal Grass®
Kunstgras garantie
Royal Grass®, recycleerbaar kunstgras

TIPS KUNSTGRAS ONDERHOUD

 1. Verwijder takken en bladeren. Voordat deze composteren.
 2. Verwijder onkruid in de plantenborders voordat het de kans heeft om uit te zaaien op je gazon.
 3. Haal onkruid met de hand uit het kunstgras.
 4. Reinig eens per jaar de randen tegen het terras. Doe dit tijdens droge periodes. Gebruik hiervoor je vingers of een hark.
 5. Pas op met hitte, bijvoorbeeld van een barbecue of gemotoriseerde apparaten als een heggenschaar. Waarschuw ook je hovenier of aannemer hiervoor.
 6. Ruim uitwerpselen van honden en andere huisdieren op. Spoel de plek na met lauwwarm water.
 7. Verwijder zoutaanslag door chloor. Dit kan met water en zeep.
 8. Laat beschadigd kunstgras herstellen door een deskundig installateur.
 9. Maak gebruik van een gespecialiseerd onderhoudsteam of een deskundige hovenier voor het onderhouden van je kunstgrastuin.

WAAR MOET JE AAN DENKEN

WAT MOET ER GEDAAN WORDEN VOOR EN TIJDENS PLAATSING KUNSTGRAS

Voorzie een afboording die iets hoger is dan de aarde van de plantvakken.

Waarom: zo voorkom je dat er aarde op de grasmat terechtkomt.

Zorg dat het kunstgras wordt gelegd op een stabiele ondergrond die goed draineert.

Waarom: dit zorgt er niet alleen voor dat overtollig regenwater weg kan lopen, het zorgt ook voor minder geuroverlast door hondenurine. Een te dik vliesdoek kan er overigens voor zorgen dat water moeilijk weg kan zakken. Daarom maakt Kunstgrascentrum doorgaans geen gebruik van vliesdoek.

Bevestig de grasmat stevig aan de randen.

Waarom: zo voorkom je dat het kunstgras opwaait of inkrimpt bij koudere temperaturen. Als je huisdieren hebt, dan kunnen zij het kunstgras niet lostrekken.

Strooi het kunstgras in met instrooizand.

Waarom: instrooizand zorgt voor een natuurlijke uitstraling en beschermt de grasmat. Bovendien zorgt het zand ervoor dat de grasmat stabiel blijft liggen. Instrooizand voorkomt overdreven krimpen en uitzetten van het kunstgras. Op daken zorgt het zand ervoor dat de grasmat windbestendig wordt.

Maak een pad of leg stapstenen op plekken waar intensief gelopen wordt, bijvoorbeeld van het terras naar het tuinhuis.

Waarom: op plekken waar veel gelopen wordt, zullen de grassprieten sneller plat gaan liggen. Met een pad of stapstenen kan je dit voorkomen.

WAT TE DOEN NA PLAATSING

Afgevallen bladeren kunnen ervoor zorgen dat onkruid ontkiemt in het kunstgras. Verwijder bladeren daarom regelmatig van het gazon. Hetzelfde geldt voor takken en ander organisch materiaal. Ook aarde kan onkruidzaad bevatten. Betreed het gazon daarom het liefst met schoon schoeisel.

Waarom: hierdoor verminder je onkruidvorming aanzienlijk.

Maak geen gebruik van onverdunde zuren als javel en chloor. Verdund chloor, zoals in een zwembad, is overigens geen bezwaar.

Waarom: regelmatig contact met onverdunde zuren kan de UV-bestendigheid van het kunstgras aantasten.

Zorg dat het chloorgehalte in (opzet)zwembaden niet te hoog is.

Waarom: een te hoge concentratie chloor kan zorgen voor zoutaanslag op het kunstgras.

Vermijd verf en lijm op het kunstgras.

Waarom: het spreekt voor zich dat verf en lijm kunnen zorgen voor beschadiging aan de grasmat.

Voorkom dat hete of gloeiende voorwerpen op het kunstgras belanden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan kooltjes uit de barbecue, maar ook aan gemotoriseerd gereedschap.

Waarom: Royal Grass® kunstgras kan temperaturen tot 70°C verdragen. Bij blootstelling aan hogere temperaturen kunnen de kunstgrasvezels smelten.

Je kunt het kunstgras beter niet stofzuigen.

Waarom: dit is alleen nodig als het kunstgras binnenshuis of als terras wordt gebruikt. Bij gebruik in de tuin, op het dakterras of balkon is het beter om een bladzuiger, bladblazer of een hark te gebruiken.

Houd rekening met bovenstaande adviezen en bespaar jezelf een hoop tijd aan kunstgras onderhoud.

HULPMIDDELEN VOOR ONDERHOUD VAN EEN …

Hark

Harde borstel

Draagbare verstuiver

Hark

Harde borstel

Bladzuiger of -blazer

Draagbare verstuiver

Hark

Harde borstel

Bladzuiger of -blazer

Draagbare verstuiver

PRODUCTEN KUNSTGRAS ONDERHOUD

 1. De handen. Geen gereedschap zo bruikbaar bij het verwijderen van onkruid als je handen. Haal met de hand onkruid uit het gazon. Dit lijkt meer werk dan het is; in onze kijktuin in Westende ligt meer dan 250 vierkante meter aan kunstgras, omringd door bomen, hagen en planten. Het met de hand weghalen van het onkruid kost ons per maand een half uurtje werk.
 2. Biologische onkruidverdelgers zoals Compo anti onkruid & mos. Dit product werkt ook bij lagere temperaturen. Vernevel dit biologische product over het kunstgras, het liefst op een droge ochtend. Lees voor meer informatie de bijsluiter van het product.
 3. Green Clean®: Dit is een product waarmee je mos, korstmos, algen, aanslag en schimmel kunt verwijderen. Behalve voor het kunstgras kan je het gebruiken voor je terras, voor je tuinmeubilair en voor daken. Wij werken ondertussen al 11 jaar met dit product. Je kunt dit product online bestellen via de Website van BM Chemie.

Verwerking Green Clean:

 • Voor een oppervlakte van ± 40-50m² is 5 liter van dit product voldoende en voor 200-250m² volstaat 25 liter.
 • Dit verstuif je best onverdund met een vernevelaar. Voor een ideale werking moet de ondergrond droog zijn, temperatuur tussen de 10°C en 20°C, niet te veel wind en liefst 24 uur geen regen. Daarom is het best om dit na de winter te gebruiken. Het product dient niet te worden afgespoeld.
 • Het product prikkelt een beetje op de ademhaling, maar is zeker en vast niet giftig. Toch drink je er maar best niet van…
 1. Azijn: Besproei het gazon met een mix van 20 procent witte azijn en 80 procent lauw water als je last heeft van een urinegeur in de tuin. Laat het een nacht intrekken en spoel het mengsel de volgende dag weg met lauwwarm water.
 2. Bij hevige geuroverlast kan je biologische schoonmaakmiddelen zoals Capturine Pets Bio Cleaning.Dit zorgt ervoor dat de onaangename geuren verdwijnen, maar is niet schadelijk voor mens, dier of milieu. Dit product is ook geschikt voor het terras en de kattenbak. Je kunt dit product online bestellen.
Onderhoud-kunstgras-tuin
 • Lauw water: voor producten op waterbasis kan je water gebruiken.
 • Terpentine: gebruik dit voor producten die niet op waterbasis zijn.
Zwembad-kunstgras

Chloor en zoutaanslag kan je het best schoonmaken met een mengsel van lauw water en zeep. Wrijf het met een spons in op plekken waar je last heeft zoutaanslag of chloor.

PROFESSIONEEL ONDERHOUD KUNSTGRAS

In principe is professioneel kunstgras onderhoud niet nodig. Er zijn echter omstandigheden waarin het verstandig is om een expert in te schakelen voor het onderhouden van je gazon. Zoals wanneer er zoveel onkruid is dat het niet met de hand weg te halen is. Dit komt met name voor na vochtige periodes met warm weer en extreem lange droogte, het kunstgras is beschadigd door hete voorwerpen, er is een grote hoeveelheid organisch materiaal op het kunstgras terecht gekomen, wat zorgt voor mosvorming.

Heb je last van één van bovengenoemde problemen? Neem dan contact op met de leverancier of installateur van je grasmat. LET OP: Kunstgrascentrum onderhoudt alleen door ons geplaatst kunstgras van Royal Grass®.

Wil je een hovenier inschakelen om mos of onkruid te verwijderen? Vraag dan of deze in het bezit is van een fytolicentie. Dit betekent namelijk dat de hovenier een erkend gebruiker van sproeistoffen is. Hierdoor zal de tuinaannemer mos en onkruid snel en tegen geringe kosten kunnen verwijderen. Als tip geven we graag mee dat het best is om te vragen naar producten met een korte werkingsduur. Vraag om producten met een korte werkingsduur.

TIPS VOOR JE HOVENIER BIJ TUINONDERHOUD

Wanneer je onderhoudswerken in de tuin heeft die worden uitgevoerd door een hovenier of specialist, dan kan je deze de volgende tips meegeven:

 • Leg iets over het kunstgras als er in de stroken rond het gazon gewerkt wordt. Zo voorkom je modder op het gazon. Dit is vooral belangrijk bij regenachtig weer.
 • Scherm het kunstgras af bij het snoeien van hagen met een klein blad, zoals buxus. Dit bespaart je veel opruimwerk.
 • Leg snoeischaren of andere apparaten met een gloeiende motor niet rechtstreeks op het kunstgras
 • Leg iets over het gazon als er in de buurt van het kunstgras geschilderd wordt.