HET MOOISTE KUNSTGRAS
Geniet optimaal van je tuin dankzij het KUNSTGRASCENTRUM. Wij plaatsen al sinds 2008 natuurgetrouw kunstgras van topkwaliteit met 15 jaar garantie. Vraag gerust een vrijblijvende offerte aan!
Geniet optimaal van je tuin dankzij het KUNSTGRASCENTRUM. Wij plaatsen al sinds 2008 natuurgetrouw kunstgras van topkwaliteit met 15 jaar garantie. Vraag gerust een vrijblijvende offerte aan!
Ja, ook kunstgras heeft onderhoud nodig, maar wees gerust: dat onderhoud is echt minimaal. De onderhoudsvriendelijkheid van kunstgras, dat ook gepaard gaat met tijdsbesparing, is vaak één van de belangrijkste redenen waarom er voor een kunstgazon gekozen wordt.
Op deze pagina geven we je graag wat meer uitleg over het onderhoud.
Hoeveel onderhoud jouw tuin, balkon of dak precies vergt hangt af van heel wat verschillende factoren. Zo zal een kunstgrastuin met veel bomen en planten meer onderhoudswerk vergen, dan een terras zonder beplanting.
Ook tuinen in een landelijke omgeving vragen doorgaans iets meer onderhoud dan stadstuinen, want er is meer kans dat er onkruidzaad in het kunstgras terecht komt. Gek genoeg vergt een tuin die zeer intensief gebruikt wordt dan weer minder onderhoud, dan een siertuin. Dit komt vooral omdat het onkruidzaad minder kans krijgt om te ontkiemen.
Kunstgras is dus niet onderhoudsvrij, maar zeker ook niet onderhoudsintensief. Het onderhoudsvriendelijke karakter van kunstgras is zelfs een groot voordeel. Zo hoef je nooit meer te maaien, te sproeien, te zaaien of te verticuteren waardoor het dus een stuk makkelijker te onderhouden is dan een natuurgazon.
In principe is professioneel onderhoud niet nodig in een kunstgrastuin. Er zijn echter wel omstandigheden waarin het verstandig is om een expert in te schakelen voor het onderhouden van je gazon. Zoals wanneer het kunstgras is beschadigd door een heet voorwerp, er veel organisch materiaal op het kunstgras is terecht gekomen, je de tuin zelf niet meer kan onderhouden, etc.
Heb je last van één van bovengenoemde problemen? Neem dan zeker contact op met de leverancier of installateur van je grasmat. Let wel, het KUNSTGRASCENTRUM onderhoudt alleen het door ons geplaatste kunstgras van Royal Grass®.
Wil je een hovenier inschakelen om mos of onkruid te verwijderen? Vraag dan zeker of die in het bezit is van een fytolicentie. Dit betekent namelijk dat de hovenier een erkend gebruiker van sproeistoffen is. Hierdoor zal de tuinaannemer mos en onkruid snel en tegen geringe kosten kunnen verwijderen. Als tip geven we je graag nog mee dat het best is om te vragen naar producten met een korte werkingsduur.
Onkruid komt vooral voor tijdens warme vochtige periodes, waardoor je op dat moment iets meer werk zult hebben aan je gazon dan tijdens droge periodes. Overigens komt het onkruid niet van onder de grasmat, maar waait het onkruidzaad op het gazon waarna het ontkiemt.
Om het onkruid te verwijderen is geen gereedschap is zo bruikbaar bij als je handen. Dit lijkt in eerste instantie meer werk dan het is, maar als je dit maandelijks bijhoudt zal je merken dat het echt reuze goed mee valt.
Kies je er toch liever voor om te werken met een onkruidverdelger, opteer dan voor een biologisch product als Compo Anti Mos & Onkruid. Dit product werkt ook bij lagere temperaturen en wordt het best verneveld op een droge ochtend. Lees voor meer informatie de bijsluiter van het product.
Om mos, korstmos, algen, groene aanslag en schimmel te verwijderen kan je gebruik maken van Green Clean®. Behalve voor je kunstgras kan je dit product ook gebruiken voor je terras, tuinmeubelen, daken, etc. Dit product verstuif je best onverdund met een vernevelaar. Voor een ideale werking moet de ondergrond droog zijn, de temperatuur tussen de 10°C en 20°C liggen, niet te veel wind en liefst ook 24 uur geen regen. Lees voor meer informatie de bijsluiter van het product.
Urine van huisdieren veroorzaakt geen schade aan het kunstgras, maar uit hygiënisch oogpunt is het wel aangeraden om de plek steeds na te spoelen met water. Zelfs ontlasting is makkelijk op te ruimen en ook daarbij kan je de plek best nog even naspoelen.
Als je huisdieren voldoende uitgelaten worden, zal je geen last krijgen van vervelende geurtjes in de tuin. Mocht dat wel het geval zijn, dan kan je het kunstgras besproeien met, één van de beste huishoudmiddeltjes tegen geurhinder, water en azijn. Maak hiervoor een mix van 1/5de witte azijn en 4/5de lauw water en besproei dit over je gazon. Laat dit een nachtje intrekken en spoel het mengsel de volgende dag weg met lauw warm water.
Maak je liever gebruik van een schoonmaakmiddel, opteer dan voor een biologisch product als Capture Pets Bio Cleaning. Dit product verwijdert alle onaangename geuren van organische aard en is niet schadelijk voor mens, dier of het milieu. Lees voor meer informatie de bijsluiter van het product.
Zwembadwater met chloor is niet schadelijk voor kunstgras. Het is echter wel belangrijk om de juiste hoeveelheid chloor in het water te gebruiken. Een te hoge concentratie chloor is niet alleen zeer slecht voor je huid, maar het kan ook een soort zoutaanslag op je kunstgras nalaten.
Wanneer dit voorkomt kan je het kunstgras best schoonmaken met een mengsel van lauw warm water en zeep. Wrijf het met een zachte spons op de plekken waar je last hebt en spoel dit nadien grondig af.
Wanneer er verf of lijm op je kunstgras terecht komt spoel je dit best eerst af met lauw water. Werkt dit niet, dan kan je gebruik maken van terpentine of white spirit.
Deze tool is een combinatie van een harde borstel en hark. Hierdoor is deze zowel geschikt voor het verwijderen van takken en bladeren, als het borstelen van je terras of kunstgazon.
HARK
HARDE BORSTEL
DRAAGBARE VERSTUIVER
HARK
HARDE BORSTEL
BLADBLAZER
DRAAGBARE VERSTUIVER
HARK
HARDE BORSTEL
BLADBLAZER
BLADZUIGER
DRAAGBARE VERSTUIVER
Wil je zelf zien hoe natuurgetrouw onze grassoorten eruitzien? Of heb je nog enkele vragen omtrent het onderhoud? Breng dan zeker eens een bezoek aan één van onze kijktuinen. Onze experts geven je graag een rondleiding en uitvoering advies.
Belevingstuin,
kantoor en magazijn
Kijktuin
enkel op afspraak
Kijktuin,
kantoor en magazijn
Onbemande kijktuin
altijd toegankelijk
Kijktuin,
kantoor en magazijn
Kunstgras in de tuin, op het dakterras of op je balkon hoef je niet te stofzuigen. Hier gebruik je best een bladzuiger, bladblazer of hark.
Enkel wanneer het kunstgras binnenshuis of al terras wordt gebruik kan stofzuigen nuttig zijn.
Nee, zwembadwater met chloor is niet schadelijk voor kunstgras. Het is wel belangrijk om de juiste hoeveelheid chloor in het water te gebruiken. Een te hoge concentratie is zéér slecht voor de huid en kan zoutaanslag op het kunstgras nalaten. Dat verwijder je best meteen met water en zeep.
Dat je hond, kat of ander huisdier op je gazon zijn behoefte zal doen is moeilijk te voorkomen. Het goede nieuws is wel dat je jezelf geen zorgen hoeft te maken, want het kunstgras zal hierdoor niet verkleuren of beschadigd raken. Vanuit hygiënisch oogpunt kunnen we je wel aanraden om het plasje goed weg te spoelen.
Bij geurhinder door urine spoel je het kunstgras best eens grondig af met water. Mocht de geur niet verdwijnen, dan kan je altijd wat schoonmaakazijn aan het water toevoegen.
Nee, onkruid groeit niet door de kunstgrasmat. Echter kan het wel dat er onkruid op het kunstgras groeit omdat er zaad is ingewaaid, het komt dus niet van onderuit. Normaal is dit heel sporadisch, maar de zachte winters en hoge vochtigheidsgraad laten het zaad na verloop van tijd ontkiemen.
De beste oplossing is om het onkruid steeds manueel weg te halen, maar als het onkruid iets te klein of te veelvuldig is dan mag je gerust sproeien. Alle onkruidverdelgers kunnen.