Twintig jaar geleden bestond deze tuin voornamelijk uit een eenvoudig gazon, verhardingen en een omringde haag. Hoewel praktisch, miste het geheel gezelligheid. In de vroege jaren werd geprobeerd meer beplanting toe te voegen, zij het met variërend succes. De ommekeer kwam toen een tuinarchitect werd ingeschakeld om meer structuur en duurzaamheid te integreren.
Deze tuin, tevens de woonplaats van Johan, één van de zaakvoerders van het Kunstgrascentrum, heeft al sinds 2008 kunstgras. Voornamelijk vanwege de toenemende druk van droge zomers op traditioneel gras en beplanting. De regenput van meer dan 30m³ bleek niet voldoende om het gazon en de beplanting van voldoende water te voorzien.
Jaren eerder werden al ongeveer 15 steeneiken geplant en recentelijk zijn daar enkele taxussen en vijf perenbomen bijgekomen. Het principe “doe wat je predikt” is hier goed toegepast. De evolutie van een eentonige gazontuin met hagen naar een levendige tuin met meer dan 130m hagen, 20 bomen, 100m² aan borders en 230m² kunstgras is opmerkelijk. De tuin is nu praktisch, onderhoudsvriendelijk en fungeert als toevluchtsoord voor talloze vogels. Tijdens de bloeiperiodes van de ligustrumhaag en andere beplanting gonst het van het leven met vlinders, bijen en andere insecten.
De diverse zitplekken en speelruimtes zorgen ervoor dat ongeacht het weer, er altijd een aangename plek is om te vertoeven. De bomen bieden verkoeling tijdens de warme periodes en het regenwater wordt benut voor de beplanting. Deze tuin is werkelijk een klimaatadaptieve oase met bijkomende voordelen: het oogt het hele jaar door verzorgt en groen. En het onderhoud is niet alleen haalbaar, maar ook betaalbaar.