Torhout Kunstgrascentrum

Uniek klimaatdak in Torhout, een grijze woestijn omgetoverd naar een onderhoudsvriendelijk paradijs

In een tijd waarin ruimte schaars wordt, beidt het dak van meer dan 2.000m² in Torhout een innovatieve oplossing. Dit project is niet alleen een rustgevende buitenruimte voor personeel en klanten, maar ook een toonbeeld van multifunctionaliteit en milieubewustzijn.

Het dak is niet alleen een ruimte voor beleving, maar dient ook als demonstratie van duurzame toepassingen. Door het gebruik van klimaatbestendige planten en bomen wordt de biodiversiteit bevorderd. Deze vegetatie profiteert van een irrigatiesysteem dat regenwater opvangt en hergebruikt, afkomstig uit regenputten met een totale capaciteit van 100.000 liter

Naast het bevorderen van een goede waterhuishouding door het opvangen van regenwater, draagt het totale daksysteem bij aan een vertraagde waterafvoer. Bovendien zorgen de bomen, de hogere ligging, de bedekking van het dak en de retentiecapaciteit van het geheel tijdens warme periodes voor verkoeling.

Er is nog onderzoek nodig om te bepalen of dit systeem ook de isolatiewaarde verbetert. Echter, het atelier van 2.000m², dat direct onder de daktuin ligt, heeft noch tijdens de hittegolf van 2022, noch tijdens de vorstperiode van 2024 te kampen gehad met extremen in temperatuur.

Een extra aantrekkingskracht van het dak is de integratie van sportfaciliteiten, waaronder een padelveld en een klein voetbalveld. Deze zijn toegankelijk voor zowel klanten als de lokale gemeenschap. Bovendien heeft het dak al meerdere keren dienst gedaan als locatie voor evenementen van de lokale overheid.

Het gebruik van duurzaam kunstgras is cruciaal in dit ontwerp. Het biedt niet alleen esthetische waarde, maar maakt ook het onderhoud eenvoudig en kosteneffectief. In een tijdperk van klimaatverandering benadrukt dit project het belang van efficiënt ruimtegebruik en het waardevol inzetten van water, middelen en tijd.

Het bedrijf achter dit project, het Kunstgrascentrum, demonstreert zijn expertise en toont aan dat kunstgras  een sleutelrol speelt in het beheersbaar houden van onderhoudskosten. Het klimaatdak in Torhout is, vooral tijdens de lente, zomer en herfst, een bezoek waard om deze unieke combinatie van functionaliteit en duurzaamheid zelf te ervaren.