Kunstgras grasdals

Kunstgras als alternatief voor grasdals

Opritten, parkeerplaatsen en gazons die begaanbaar moeten zijn voor hulpdiensten, worden vaak voorzien van grasdals. Deze grasbetontegels geven een grasveld extra draagkracht zodat er een voertuig overheen kan rijden. Helaas is het in de praktijk nagenoeg onmogelijk om gras mooi te laten groeien tussen deze tegels. Tussen de vele betonnen randen gedijt het gras niet goed en bovendien belemmeren de grasdals het onderhoud. Zo is het niet mogelijk om het veld te verticuteren. Grasdals resulteren daardoor vrijwel altijd in een ongelijk veld met veel lange plukken gras, afgewisseld met kale en dorre plekken.

Als een locatie bereikbaar moet zijn voor voertuigen, dan is ‘gewoon’ natuurgras echter ook niet mogelijk. Echt gras wordt snel modderig en drassig als het geregend heeft, waardoor het veld (in het geval van een oprit of parking) onvermijdelijk stuk gereden wordt en waarbij een brandweerwagen of ambulance (in het geval van een brandweg) vast kan komen te zitten.

Voor percelen die toegankelijk moeten zijn voor hulpdiensten, zoals bij veel wooncomplexen het geval is, geldt kunstgras als een uitstekend alternatief voor grasdals en echt gras. Lees hieronder waarom.

Ben je op zoek naar een extra stevig gazon? Dan is kunstgras wellicht de ideale oplossing. Kom eens langs in een van onze showtuinen om te overleggen over de mogelijkheden.

Wat zijn grasdals?

Grasdals zijn tegels met een open honingraatstructuur. Ze fungeren voornamelijk als compromis tussen bestrating en gras. Door gras te laten groeien in de open vlakken is het idee dat er een verstevigd ‘gazon’ ontstaat. Grasdals worden vooral uit praktische overwegingen gebruikt. Doordat de ondergrond steviger is dan bij natuurgras kan er een auto overheen rijden, waardoor grasdals veel gebruikt worden voor parkeerplaatsen, tuinpaden, brandwegen en opritten.

Een gazon met grasdals is in de praktijk echter onmogelijk mooi te houden. Doordat het gras niet volledig over de grastegels heen groeit, maar ook niet netjes binnen de vlakjes blijft. Hierdoor ontstaat er doorgaans een weinig fraai, oneffen grasveld met veel hobbels, lange dotten gras en veel kale plekken. Als bewoners vanuit hun appartement of woning uitkijken op een dergelijk veld is dat hen natuurlijk een doorn in het oog.

De voordelen van kunstgras

Kunstgras is een geschikt alternatief voor grasdals. Het is stevig en slijtvast genoeg en wanneer het is ingezand kan er, in geval van nood, bijvoorbeeld een brandweerwagen of ambulance overheen rijden. Overigens is het daarvoor wel belangrijk dat er een geschikte aangepaste ondergrond wordt aangebracht onder het kunstgras.

Met kunstgras kan je genieten van een gazon dat net zo groen en natuurlijk oogt als echt gras, maar nooit modderig wordt en altijd begaanbaar blijft. Bovendien is het kunstgras actief te gebruiken, bijvoorbeeld als terras of speelveld.

  • Sterk en slijtvast
  • Weinig onderhoud
  • Altijd begaanbaar
  • Nooit drassig
  • Zeer fraai uiterlijk
  • Geen gele, bruine of kale plekken

Is kunstgras geschikt voor een oprit of parkeerplaats?

Kunstgras is daarmee een geschikt alternatief voor grasdallen op plekken waar incidenteel overheen gereden wordt, bijvoorbeeld bij locaties die bereikbaar moeten zijn voor hulpdiensten omdat zich hier een brandkraan of een nooduitgang bevindt.

Bij Kunstgrascentrum raden we het gebruik van kunstgras voor een permanente oprit of parking echter af. Als er dagelijks over het kunstgras gereden wordt, dan gaan de grasvezels op den duur platliggen. Het is wel mogelijk om betegelde rijsporen in het kunstgras aan te brengen. Op die manier kan je het gazon gebruiken als oprit of parkeerplaats zonder direct over het gras te rijden.

Onderhoudsvriendelijk kunstgras

Waar grasdals moeilijk te onderhouden zijn en daardoor al snel zorgen voor een lelijk gazon met lange pollen gras en veel dorre plekken, is kunstgras zeer onderhoudsvriendelijk. Het heeft altijd de juiste lengte, hoeft niet gesproeid of geverticuteerd te worden en ligt er gegarandeerd prachtig bij. Omdat kunstgras bijna geen onderhoud vergt, is het bovendien een zeer kostenbesparende oplossing, bijvoorbeeld voor appartementencomplexen en in de openbare ruimte.

Overweeg je kunstgras?

Heb je grasdals waar je niet tevreden over bent? En overweeg je kunstgras te laten plaatsen? Neem eens contact op voor een vrijblijvende afspraak of kom langs.