Een speelheuvel met speelbuis en glijbaan op het schoolplein is de ideale manier om het schoolplein op te vrolijken. Het realiseren van een mooie, groene speelheuvel is echter niet zo eenvoudig als het lijkt. Echt gras is namelijk erg kwetsbaar en wil vaak niet goed gedijen op een heuvel waar dagelijks grote groepen kinderen overheen rennen. De kans is dan ook groot dat het gras af zal sterven waardoor de heuvel langzaam uit elkaar zakt door erosie. Kunstgras is daarom een betere optie. Met een juiste ondergrond en installatie zorgt het Kunstgrascentrum voor een duurzame speelheuvel die het hele jaar door intensief gebruikt kan worden.
Een speelheuvel aanleggen
Het aanleggen van een eenvoudige speelheuvel zelf is doorgaans niet zo ingewikkeld. De makkelijkste manier is door zand over een buis te storten. Op die manier ontstaat er een heuvel met speelbuis. Maar hoe zorg je ervoor dat de heuvel netjes op haar plek blijft en hoe kun je er gras overheen laten groeien?
Dat is minder eenvoudig. Echt gras wil vaak niet groeien op een zandheuvel. Het zand houdt niet genoeg water vast, waardoor er al snel gele en kale plekken ontstaan. Als het gras niet goed groeit, dan zorgt dit vervolgens voor erosie. Het gras houdt het zand niet vast, waardoor de heuvel uit elkaar zakt.
Lukt het wel om echt gras te laten groeien op de heuvel? Dan zal dit al snel aftakelen zodra de kinderen erop beginnen te spelen. Echt gras is doorgaans niet bestand tegen intensief gebruik en kampt al gauw met slijtageplekken als er dagelijks kinderen op spelen.
Een ander problemen is dat de kinderen continue vies zullen worden. Modder- en grasvlekken zijn onvermijdelijk als de kinderen op natuurgras ravotten. Bovendien wordt echt gras al snel drassig als het heeft geregend.
Kunstgras aanleggen
Kunstgras is een geschikte oplossing om een speelheuvel te bedekken. Het is niet alleen erg duurzaam en bestand tegen spelende kinderen, het is ook nog eens onderhoudsvriendelijk, blijft schoon en is het hele jaar door te gebruiken. Een belangrijke voorwaarde daarvoor is wel dat het kunstgras op een juiste manier geplaatst wordt. En daar komt meer bij kijken dan u misschien zou verwachten. U moet namelijk rekening houden met een stevige en drainerende ondergrond, een goede kantopsluiting en het vastzetten van het grastapijt. Bij Kunstgrascentrum hebben we veel ervaring met het plaatsen van kunstgras voor speltoepassingen en we weten precies hoe we kunstgras moeten installeren voor een leuke speelheuvel.
De ondergrond
Voor een duurzame speelheuvel met kunstgras is het cruciaal te zorgen voor een geschikte onderbouw. De onderlaag moet stevig genoeg zijn, niet gaan verzakken en moet een goede drainerende werking hebben. Gestabiliseerd zand vormt in veel gevallen een geschikte ondergrond. Doordat het zand gemengd wordt met een beetje cement, zal de onderlaag niet uit elkaar vallen, terwijl zij stevig en stabiel genoeg is om lekker op te spelen.
Afboording
Een ander belangrijk onderdeel is de afboording. Door een kantopsluiting rond de speelheuvel aan te leggen voorkomt u dat de grasmat weg kan glijden. Daarnaast beschermt de afboording de speelheuvel tegen onkruid, wortels en ongedierte uit het omringende grasveld of de borders. Er zijn diverse materialen die geschikt zijn als een afboording rond een speelheuvel, bijvoorbeeld ecolatten of rvs-strips.
Kunstgras verlijmen
Om ervoor te zorgen dat de grasmat niet kan gaan verschuiven, is het verstandig om deze vast te zetten. Een geschikte manier daarvoor is door het kunstgras te verlijmen aan de ondergrond. Als het kunstgras vastgelijmd is, kan het extra belast worden. Zo creëert u een kunstgras speelheuvel die jarenlang intensief gebruikt kan worden.
Soort kunstgras?
Bij het Kunstgrascentrum beschikken we over een collectie met verschillende soorten kunstgras. Sommige daarvan zijn beter geschikt voor op het schoolplein dan andere. Zo hebben sommige wat kortere, extra stevige vezels, waardoor deze beter bestand zijn tegen intensief gebruik. Kunstgrassen die geschikt zijn voor op een speelheuvel zijn bijvoorbeeld Royal Grass® Silk®, Royal Grass® Wave® en Royal Grass® XPlay®. Dit laatste model is speciaal ontwikkeld om op te spelen en zelfs bestand tegen de grootste groepen spelende kinderen.
Schoon en onderhoudsvriendelijk
Het grote voordeel van een speelheuvel met kunstgras is dat deze het hele jaar door te bespelen is, ook bij regenachtig weer. Regenwater zakt makkelijk weg in de bodem en het kunstgras droogt snel weer op. Hierdoor kunnen de kinderen erop spelen zonder vies te worden.
Bovendien bespaart u met kunstgras veel tijd en geld aan onderhoud. U hoeft het gras niet te maaien, sproeien of verticuteren, terwijl het er altijd mooi uitziet. U zult minder snel last hebben van grasmossen en onkruid, waardoor u een hoop frustraties, energie en geld bespaart.