Grasmatten

Grasmatten

Grasmatten kunnen van natuurlijk gras zijn of van kunstgras. Het principe is uiteindelijk ook hetzelfde, gras dat op een rol zit en dat je kan uitrollen in de tuin. Als je op zoek bent naar natuurlijke grasmatten (dus eigenlijk graszoden) dan moet je wel rekening houden met de grote verschillen tussen ‘kunst’ en ‘echt’.

Grasmatten van kunstgras

Er zijn nog steeds genoeg particulieren die niet op de hoogte zijn van het bestaan van kunstgras voor tuin en terras én dat deze er tegenwoordig heel natuurlijk uitzien. Dat wanneer je kiest voor kwaliteit je ook kiest voor een veilig product.Voor diegene, lees eerst onderstaande verschillen tussen kunstgras en grasmatten.

Ondergrond-preparerenDe ondergrond is anders
Graszoden rol je uit op de zwarte aarde. Gras heeft immers een voedingsbodem nodig om te groeien. Dit is bij kunstgras echter uit den boze. De ondergrond moet zo schoon, egaal en waterdoorlatend mogelijk zijn om in de toekomst zo min mogelijk onderhoud te geven. Zwarte aarde verzakt snel en tevens gaat dit verdichten over de jaren wat zorgt dat er plassen op je kunstgazon kunnen blijven staan. De perfecte ondergrond is bijvoorbeeld stabilisé.

De aanleg.
Bij de aanleg van grasmatten komt het niet zo heel precies. Als je de matten niet helemaal sluitend legt, geen probleem dat groeit vanzelf dicht. Dat is bij kunstgras natuurlijk niet het geval. Een snijfout blijft altijd zichtbaar. De perfecte kunstgras plaatsing is dan ook heel belangrijk.

De kosten.
Kunstgras kost tien keer zo veel dan graszoden. Dit lijkt duur maar kunstgras gaat lang mee en na de aanleg heb je geen kosten meer voor onderhoud, zoals: bemesten, bijzaaien en bewatering. Ook heb je veel vrije uren over waarin je andere dingen kunt doen!