Bloementuin kunstgras

Kunstgras in bloementuin met hond

Heb je een mooie siertuin, maar verandert het gazon telkens in stoffige vlakte of een modderpoel waardoor de zorgvuldig aangelegde bloemen en planten niet tot hun recht komen? Of loopt jouw hond het gazon volledig stuk en draaft je trouwe viervoeter het huis in met modder aan de poten en vacht? Bij Kunstgrascentrum ontvangen we regelmatig klanten die problemen hebben met het mooi houden van hun gazon van echt gras. Natuurgras is nu eenmaal heel kwetsbaar en moeilijk mooi groen te houden, al helemaal als je een hond hebt die regelmatig in de tuin speelt.

Laten we aan de hand van een project van Kunstgrascentrum eens bekijken hoe je met kunstgras een prachtige siertuin kunt realiseren die onder alle weersomstandigheden mooi blijft. De klanten in dit specifieke geval waren op zoek naar een alternatief voor het gras in hun bloementuin. Hun gazon was door de droge zomer en te warme, natte winter namelijk onherstelbaar beschadigd geraakt. Dat de hond, een prachtige Berner Sennen, regelmatig in de tuin speelde, maakte de situatie er helaas niet beter op.

Bij Kunstgrascentrum hebben we uitgebreide ervaring met het plaatsen van kunstgras, ook in siertuinen. Onze specialisten weten bovendien precies welke kunstgrassen geschikt zijn voor een tuin met honden. Wil je ook een gazon dat altijd mooi blijft en geschikt is voor huisdieren? Neem gerust contact met ons op of bezoek de kijktuin in Westende.

Voordelen kunstgras

  • Onderhoudsvriendelijk
  • Altijd groen
  • Geen modder
  • Nooit stoffig
  • Geen gele, bruine of kale plekken
  • Zeer geschikt voor huisdieren

De nadelen van natuurgras

Een siertuin is niet compleet zonder een mooi gazon. Helaas is natuurgras erg moeilijk mooi groen te houden en door het veranderende klimaat wordt dat bovendien steeds lastiger. De winters worden steeds warmer met steeds meer neerslag, de zomers alsmaar droger en lange periodes zonder regen worden afgewisseld met hevige regenbuien. Dit zorgt ervoor dat het gazon in de winter drassig en modderig wordt en in de zomer volledig uitdroogt.

Kunstgras is onder dergelijke omstandigheden een uitstekend alternatief. Het blijft altijd mooi groen, wordt nooit drassig of modderig en heeft geen water nodig.

Kunstgras voor een bloementuin

Veel van onze klanten denken aanvankelijk dat kunstgras niet geschikt is voor bloementuinen en siertuinen. Ze vrezen dat kunstgras te statisch oogt en dat het niet mogelijk is om het gazon een sierlijke vorm te geven. Royal Grass® kunstgras is speciaal ontworpen voor in de tuin en heeft alle uiterlijke kenmerken van echt gras. Hierdoor ziet het er beslist niet stijf of onecht uit. Onze gespecialiseerde installateurs kunnen het gazon bovendien in allerlei vormen en om obstakels heen aanleggen. Zoals je op de foto’s ziet is het kunstgras in deze tuin bijvoorbeeld langs een slingerend pad en om een ronde bloementuin gelegd.

Minder onderhoud

Grasmaaien, sproeien, verticuteren; om een gazon van natuurgras mooi te houden ben je veel tijd (en geld) kwijt aan het onderhoud. Het onderhouden van het gazon is bovendien zwaar werk, wat vooral een belemmering vormt als je een dagje ouder wordt of kampt met fysieke klachten. Kunstgras vergt nauwelijks onderhoud. De grassprieten hebben altijd de ideale lengte en je hoeft nooit meer te sproeien. Daardoor houd je tijd over voor het bijhouden van de bloemen en planten in de borders, waardoor niet alleen het gazon maar je hele tuin er van opfleurt.

Kunstgras voor honden

Het onderhouden van een gazon van natuurgras is dus niet eenvoudig en dan hebben we het nog niet eens gehad over het effect van spelende honden op het gazon. Deze klanten hebben zoals gezegd een flinke Berner Sennenhond, die graag in de tuin speelt. Met alle gevolgen van dien: de hond liep het beschadigde gazon nog verder stuk en werd bovendien erg vies als het geregend had. Met kunstgras in de tuin hebben de klanten hier geen last meer van. Het kunstgras van Royal Grass® is sterk genoeg voor spelende huisdieren en wordt nooit modderig. Het kunstgras is bovendien volstrekt veilig. Hondenurine veroorzaakt geen brandplekken in het gazon en ontlasting is makkelijk op te ruimen.

Realisatie project

Eén van de uitdagingen tijdens dit project was de moeilijke doorgang richting de tuin. Daarom hebben we alle werken, zoals het uitgraven en het aanleggen van een stabiele ondergrond, met de hand uitgevoerd. Het kunstgras is zorgvuldig langs het slingerende pad, om de bloementuin en om obstakels als een regenput en droogmolenvoet gelegd. Het resultaat is een heerlijk groen gazon dat een fraai geheel vormt met de omringende planten en bloemen.

Reactie van de klant

De klant is zeer content met het uiteindelijke resultaat en vooral erg blij dat de hond in de tuin kan spelen, zonder het gazon stuk te lopen.

“SUPER!!! Afspraken stipt nagekomen en dit vanaf de vraag voor offerte tot de volledige afhandeling. Voorbereidende werken correct uitgevoerd met 2 mensen die hard werkten, correct en zeer proper. Het leggen van het gras niettegenstaande moeilijke doorgang vlot verlopen en uitstekend gelegd. Het was een prima beslissing om kunstgras te leggen en uitstekend afgewerkt.”

<