Kunstgras kwaliteit

Kunstgras kwaliteit herkennen

Kunstgras kwaliteit herkennen is niet eenvoudig. Er zijn vele aanbieders. Het lijkt qua uiterlijk in toenemende mate op elkaar. Onderstaand een korte toelichting om de kwaliteit van Royal Grass® te herkennen.

Grondstoffen zijn belangrijk

Slijtage en verkleuring zijn twee gevolgen van slechte grondstoffen. Helaas zie je dat niet bij aanschaf (groen is groen) maar pas nadat je het kunstgras al langere tijd in de tuin heeft liggen. De grondstoffen die gebruikt worden voor de productie van Royal Grass® zijn van hoge kwaliteit en dat is inmiddels in de praktijk bewezen. Royal Grass® wordt immers sinds 2003 verkocht. Er zijn geen problemen met verkleuring of extreme slijtage bekend. Koninklijke TenCate, die de grasvezels produceert, garandeert bovendien dat er geen gevaarlijke stoffen gebruikt worden. Certificaten van laboratoria zijn beschikbaar.

Het kunststof voor de grasvezel wordt uit verschillende grondstoffen gemaakt: polyethyleen, kleurstoffen, UV-blokkers en andere stoffen. Dit bepaalt de kunstgras kwaliteit maar ook de milieuveiligheid. Wij willen dus graag weten waar dit vandaan komt.

grondstoffen kunstgras

De natuur als beste voorbeeld

Verschillende kunstgras innovaties hebben het uiterlijk van kunstgras sterk verbeterd, waardoor het ongelooflijk op natuurgras lijkt. De V-vorm was het eerste ‘vormpje’ op de markt. Deze vorm is door Royal Grass® in samenwerking met TenCate ontwikkeld. Ook natuurgras heeft een V-vorm zoals je op onderstaande afbeelding goed kunt zien. De V-vorm is gepatenteerd en wordt daarom niet door andere bedrijven aangeboden. De V-vorm zorgt daadwerkelijk voor extra veerkracht. Je kunt het effect eenvoudig zelf testen door een A4-tje over de lengte door midden te vouwen en weer open te vouwen. Houdt je nu dit vel papier naast een ongevouwen vel papier. Welke van de twee gaat ombuigen denk je? Juist! Zo eenvoudig kan een slimme innovatie zijn. Iets wat goed is hoeft niet elk jaar opnieuw uitgevonden te worden. Dus met enige trots, deze vorm gebruiken wij al sinds 2005! (En de natuur al sinds het bestaan van de wereld…)

Dikte van de grasvezel

dtex kunstgrasKunstgras kwaliteit herkennen kun je ook doen aan de dikte van de vezel. Maar daarmee wordt het gras ook iets stugger om te voelen. Het is dus de kunst voor de producenten om hier de ideale verhouding te vinden tussen dikte en zachtheid. Royal Grass® heeft hier in onze ogen een goede balans in gevonden. Een kwalitatieve vezel die acceptabel zacht is. De dikte van de vezel wordt aangegeven in DTex. Een DTex van 10.000 betekent dat de vezel 1 kilo weegt per 10.000 meter. De berekening hiervan is echter niet zo eenvoudig, ook omdat dit door iedere fabrikant weer anders wordt omschreven. Voor wie toch wil proberen de specificaties met elkaar te vergelijken onderstaand een voorbeeld: Producent 1: DTex (gewicht/dikte) : monofilament vezel 7.200 Dtex/8. Het gewicht per graspool is 7.200 DTex. Hierin zijn 8 draden verwerkt. Per draad is dit dus 900 DTex. Producent 2: monofilament vezel 8 x 1500 DTex. Hier is het gras opgebouwd uit 8 draden van ieder 1500 DTex. Een vezel die dus 66% zwaarder (dikker) is dan van producent 1.

Dichtheid van de grastapijt kwaliteit herkennen

De dikte van de grasvezel is iets anders dan de dichtheid van de grasmat. De dichtheid van de grasmat wordt bepaald door hoe dicht de grassprieten op elkaar staan en is een instelling van de tapijtmachine (gewicht per m2). Maar let op, een zwaar grastapijt gemaakt van slechte vezels wordt daardoor niet beter. Natuurlijk geldt wel dat hoe dikker het grastapijt is, hoe slijtvaster het wordt. Maar dan moet je wel dezelfde grasvezels met elkaar vergelijken. Anders is het appels met peren vergelijken.

Kunstgras kwaliteit herkennen aan de natuurlijke uitstraling

Een dikke grasmat is mooi maar het moet ook weer niet te dik zijn anders ziet het er niet natuurlijk uit. En dat is precies waar de kracht van Royal Grass® ligt. Zoeken naar de ideale verhouding tussen vezeldikte en grasdichtheid voor een natuurlijk uiterlijk. Maar omdat smaken verschillen en natuurgras ook niet altijd hetzelfde is heb je natuurlijk wel keuze uit verschillende soorten. De V-vorm draagt ook bij aan de natuurlijke uitstraling omdat het grassprietje langer rechtop blijft staan. Bovendien zijn de vezels van Royal Grass® voorzien van de MiNT-Technologie die glans tegengaat. Deze MiNT technologie leggen wij hier verder.