TEVREDENHEIDSGARANTIE

100% VEILIG

15 JAAR GARANTIE

VEELGESTELDE VRAGEN OVER KUNSTGRAS

Op deze pagina proberen wij antwoorden te geven op de meest voorkomende vragen met betrekking tot kunstgras. Mocht je het antwoord niet vinden, neem dan contact met ons op.

ALGEMEEN

Hoeveel het plaatsen van kunstgras kost, hangt af van verschillende factoren. Allereerst is de prijs van het kunstgras zelf belangrijk. De prijs van kunstgras wordt berekend per vierkante meter en wisselt per soort kunstgras. Een hogere kwaliteit is over het algemeen duurder en ook langere vezels of een hogere vezeldichtheid zijn van invloed op de prijs. Daarnaast maak je kosten voor het prepareren van de ondergrond, het kopen van aanvullende materialen en het kopen of huren van gereedschappen. Verder is het mogelijk om een tuinspecialist in te huren voor het plaatsen van de grasmat.

Kunstgras heeft vele voordelen. Kunstgras heeft minimaal onderhoud nodig, blijft het hele jaar door groen en is bestand tegen alle weersomstandigheden. Daarnaast heeft ons kunstgras een lange levensduur met 15 jaar garantie en je hoeft geen water te gebruiken om kunstgras te beregenen. Ook werkt kunstgras verlichtend als je last hebt van hooikoorts. Je hebt geen last meer van mollen, en het kan een oplossing bieden tegen mierenoverlast en engerlingen. Daarnaast is het ideaal voor kinderen want je kunt er in de zomer een zwembad op plaatsen maar ook een trampoline is geen enkel probleem.

Het plaatsen van kunstgras is in eerste instantie duurder dan het aanleggen van natuurgras. Je hebt echter geen kosten voor onderhoud. Daarnaast verandert kunstgras niet van kleur als de seizoenen veranderen en het trekt geen vogels of insecten aan. Omdat kunstgras geen onderhoud vergt is het ook minder interessant als je van tuinieren houdt. Alhoewel kunstgras in een siertuin vele voordelen biedt, je kunt nog steeds heerlijk tuinieren maar het zware werk van gras maaien, verticuteren etc. komt te vervallen.

Het kan voorkomen dat het kunstgras statisch wordt. Je merkt dit bijvoorbeeld aan je kleding die wordt aangetrokken door de grasmat. Door het gazon licht te sproeien met water, verdwijnt de statische lading.

Aanleggen

Je kunt uw kunstgras zelf plaatsen. Vooral als je handig bent en graag in de tuin werkt, is het aanleggen van kunstgras prima zelf te doen. Over het algemeen geldt dat hoe groter de tuin is, hoe moeilijker het leggen van de grasmat is. De rollen waarop het kunstgras geleverd wordt zijn namelijk maximaal 4 meter breed en als de tuin breder is, wordt het gazon opgebouwd uit meerdere stroken. Een kleinere tuin kan vaak uit een rol gelegd worden. Maak bij het installeren van het kunstgras gebruik van de handige handleiding en instructievideo’s van Royal Grass®. Je Royal Grass®-dealer kan je voorzien van handige tips.

Het aan elkaar vast maken van twee stroken kunstgras noemt men het maken van een naadverbinding. Dit doe je door de twee stroken iets over elkaar te leggen en vervolgens op maat te snijden zodat de stroken strak tegen elkaar liggen. Maak gebruik van kunstgrastape of lijmband om de stroken te verbinden. Zijn de naden zichtbaar, dan is de verbinding niet goed gemaakt.

Kunstgras snijden doe je met een scherp breekmesje of stanleymes. Snij altijd in de onderkant, zodat je de vezels niet beschadigt.

Tegels vormen een stabiele ondergrond en zijn zodoende geschikt als dakbedekking, zoals op een balkon of dakterras. Om te zorgen dat de vorm van de tegels niet meer zichtbaar is, kan je een extra dempende onderlaag op de tegels plaatsen.

Het plaatsen van kunstgras rond bomen is doorgaans geen probleem. Het kunstgras is lucht- en waterdoorlatend en de boom kan dus zonder problemen verder groeien. Sommige bomen hebben echter wortels die in de breedte groeien. Als er voor de wortels geen ruimte is om horizontaal te wortelen, bijvoorbeeld door een te harde ondergrond, dan kan het voorkomen zij vlak onder het kunstgras verder groeien en het kunstgras omhoogduwen. Bomen met wortels die verticaal de grond in groeien zijn daarom beter geschikt.

Dat kan. Kunstgras is waterdoorlatend en kleurvast. Je kunstgras zal dus niet verkleuren door zwembadwater (met chloor). Kunstgras is zelfs uitermate geschikt rond een zwembad omdat je nooit meer last hebt van een drassig gazon en modder of grassprieten in het zwembad. Het is tevens mogelijk een opblaasbaar zwembad op een gazon van kunstgras te zetten. Wanneer je het zwembad weer opruimt, dan kan je de plek waar het bad gestaan heeft opborstelen met een harde bezem.

Wanneer je kunstgras laat aanleggen door een professionele installateur dan kan een gazon tot 100 vierkante meter al binnen een dag aangelegd worden.

Een kantopsluiting is een rand om het kunstgras die het gazon netjes insluit. Dit zorgt ervoor dat de ondergrond niet aan de zijkanten onder de grasmat vandaan kan komen. Daarnaast zorgt een kantopsluiting ervoor dat het grastapijt niet op kan waaien. Er zijn verschillende soorten kantopsluitingen verkrijgbaar, bijvoorbeeld van kunststof, beton of hardhout.

Kunstgras kan in vrijwel iedere tuin en op ieder balkon of dakterras aangelegd worden. Soms is het echter wel nodig om de ondergrond te prepareren. De bodem dient stabiel en waterdoorlatend te zijn. Als dit nog niet het geval is, dan is het vaak nodig om de tuin een stukje af te graven en een nieuwe onderlaag te plaatsen. Wanneer je zwarte aarde in de tuin heeft, dan kan je dit beter vervangen stabilisé. Als je kunstgras op tegels of beton plaatst, dan is het belangrijk te zorgen voor een goede drainage. Het is mogelijk om shockpads of een laag granulaat over de tegels te leggen voor extra demping.

Het is mogelijk om kunstgras op een helling te plaatsen. Bij het plaatsen van kunstgras op een heuvel of helling is het belangrijk ervoor te zorgen dat de grasmat niet gaat schuiven. Dit doe je door het kunstgras te verlijmen. Hiervoor kan je tweecomponentenlijm gebruiken.

Geotextiel is een stabilisatiedoek dat onder de grasmat geplaatst kan worden. Geotextiel voorkomt onder andere dat er putten of kuilen in het kunstgras ontstaan als je voorwerpen zoals tuinmeubilair of plantenbakken op de grasmat plaatst. Daarnaast beschermt het geotextiel de backing van de grasmat.

Het is altijd verstandig instrooizand te gebruiken. Door het kunstgras in te strooien met speciaal ontwikkeld silicazand verzwaar je de grasmat zodat deze stevig blijft liggen en niet gaat plooien of schuiven. Daarnaast zorgt het zand ervoor dat de vezels overeind blijven staan. Sommige kunstgrassen beschikken over een gekroesde vezel tussen de grassprieten. Dit zogenoemde mosdraad laat het gras overeind staan en het instrooizand is hiervoor dus niet per se nodig. Een laagje instrooizand geeft de grasmat echter een extra natuurlijke uitstraling.

Ook in de winter kunt u kunstgras plaatsen. Het is ’s winters vaak wel moeilijker om kunstgras te installeren. De kou zorgt er namelijk voor dat het kunstgras minder goed plooit, waardoor het moeilijker is de grasmat op maat te snijden.

Het installeren van kunstgras op een balkon is relatief eenvoudig omdat de grasmat meestal uit één rol gelegd kan worden. Bovendien is de ondergrond stevig en stabiel. Je dient wel te zorgen voor een goede afwatering en te controleren of de constructie de opbouw kan dragen.

Het plaatsen van kunstgras op het dak is vergelijkbaar met het plaatsen van kunstgras op een balkon. Zorg dus voor een goede drainage en controleer of het dak het gewicht kan dragen. Daarnaast dien je de grasmat te verlijmen omdat een dak veel wind vangt. Het is niet verstandig in het dak te boren of te schroeven in verband met lekkage.

Onderhoud

Kunstgras is zeer vriendelijk qua onderhoud. Het belangrijkste dat je dient te doen om het kunstgras in goede staat te houden is het gazon schoonhouden. Verwijder bladeren en takken van het gazon. Zodoende voorkom je dat er onkruid gaat ontkiemen in het grasveld. Je kunt de grasmat het beste aanvegen met een bezem met harde borstel. Heeft een van je huisdieren een ongelukje gehad op het gazon? Verwijder ontlasting en spoel de plek na met lauwwarm water. Er zijn tevens diverse biologisch afbreekbare middelen beschikbaar tegen een urinegeur.

Na enkele jaren kunnen zich stof, zanddeeltjes en ander vuil tussen de vezels verzamelen. Daarom is het verstandig om het kunstgras om de paar jaar professioneel te laten reinigen. Hoe vaak je dit dient te doen is afhankelijk van de specifieke omstandigheden. Bij een grootschalige reinigingsbeurt wordt de grasmat met professionele apparatuur schoonmaakt. Alle vuildeeltjes worden tot diep tussen de vezels verwijderd, zodat je kunstgras er weer als nieuw uitziet.

Kwaliteit en garantie

Wanneer je Royal Grass® kunstgras koopt, heb je een garantie van 15 jaar. Deze garantie geldt op alle gebreken die redelijkerwijs kunnen worden toegeschreven aan het kunstgras. Een lineair aflopende garantie betekent dat Royal Grass® een percentage vergoedt, dat overeenkomt met het aantal overgebleven garantiejaren. De eerste 8 jaar na de aankoop vergoedt Royal Grass® 100 procent van de actuele verkoopprijs. Tussen de 9 en 12 jaar na aankoop vergoedt Royal Grass® 50 procent en het 13e, 14e en 15e jaar 25 procent.

Royal Grass® kunstgras wordt geproduceerd met de hoogste kwaliteit kleurstoffen en uv-stabilisatoren. Hierdoor zal het kunstgras niet verkleuren. Alle producten zijn getest onder de meest extreme omstandigheden en verkleuren niet door bijvoorbeeld zonlicht.

Chloor gemengd met water, zoals in een zwembad, is niet schadelijk voor kunstgras. Je kunt kunstgras dus zonder problemen rond een zwembad plaatsen. Pure chloor kan het kunstgras echter wel beschadigen.

De kunstgrassen van Royal Grass® zijn zeer duurzaam. De verwachte levensduur van de grasmat is minimaal 15 jaar en alle kunstgrassen zijn volledig recyclebaar. Voor de ontwikkeling van Royal Grass® kunstgras wordt geen gebruik gemaakt van schadelijke stoffen of zware metalen.

Door kleine gaatjes in de rug van de grasmat is kunstgras zeer goed waterdoorlatend. Regenwater zakt door het kunstgras langzaam in de grond. Doordat het water in de grond zakt en niet in het rioleringsstelsel terechtkomt zoals bij tegels, zorgt kunstgras ervoor dat het riool niet overstroomt bij zware regenval. Doordat het kunstgras draineert is, is het ook erg geschikt rond een zwembad of jacuzzi.

Gebruik

Kunstgras en honden is geen enkel probleem, ook niet als je andere huisdieren hebt. Ontlasting en urine van huisdieren zijn niet schadelijk voor het kunstgras. Het is wel zo hygiënisch om ontlasting te verwijderen en de plek waar je huisdier zijn behoefte heeft gedaan af te spoelen met lauwwarm water. Mocht je last hebben van een urinegeur in de tuin, dan kan je gebruikmaken van diverse soorten biologisch afbreekbare middelen.

Het is geen probleem om tuinstoelen, een tafel of andere voorwerpen op je kunstgras gazon te zetten. Pas echter wel op met stoelen of tafels met dunne poten of voorwerpen met scherpe randen. Wanneer je zwaardere voorwerpen, zoals een plantenbak of bloembak, op het kunstgras hebt staan, dan kan je die het beste af en toe verplaatsen. Borstel de vezels die zijn gaan liggen op met een harde bezem.

Royal Grass® kunstgras is zeer stevig en slijtvast. Sommige modellen uit de collectie zijn uitermate geschikt voor sportveldjes en speeltuinen. Het kunstgras is echter niet ontworpen voor professionele sportvelden.

Ook als het vriest kan je gewoon je gazon betreden. Wanneer het gesneeuwd heeft, kan je een pad vrijmaken op het gazon. Doe dit echter voordat de sneeuw is aangestampt of vastgevroren, anders kan je de vezels beschadigen. Je hoeft het kunstgras niet te strooien.

Veiligheid en milieu

Royal Grass® hecht veel waarde aan de veiligheid van de producten. Alle kunstgrassen zijn daarom meerder malen uitvoerig getest. Daarbij is gebruikgemaakt van de Europese normering die ook wordt gebruikt voor het testen van kinderspeelgoed (EN71-3). De testen zijn uitgevoerd door onafhankelijke instanties als TNO. Uit alle testen is gebleken dat Royal Grass® kunstgras honderd procent veilig is.

Kunstgras van Royal Grass® brandt niet, maar smelt wel door vuur. Maak dus geen open vuur op of bij de grasmat. Onder normale omstandigheden vat kunstgras geen vlam en het instrooizand heeft een brandvertragende werking.

Als je last hebt van hooikoorts, dan is het plaatsen van kunstgras in de tuin een oplossing. Natuurgras is namelijk een belangrijke verspreider van de pollen (stuifmeel) die hooikoorts veroorzaken.

Kunstgras is geschikt voor huisdieren. Het kunstgras is honderd procent veilig (getest volgens de Europese EN71-3 normering) en je trouwe viervoeter kan zonder problemen aan het kunstgras snuffelen of likken. Ontlasting van een hond, kat of een ander huisdier kan je eenvoudig opruimen. Spoel de plek na met lauwwarm water. Mocht je last hebben van een sterke urinegeur in de tuin, dan kan je gebruikmaken van diverse biologisch afbreekbare middelen.

Het kunstgras van Royal Grass® wordt op de meest milieuvriendelijke manier geproduceerd. Er wordt geen gebruik gemaakt van schadelijke stoffen of zware metalen voor het kunstgras en iedere grasmat is honderd procent recyclebaar. Kunstgras is bovendien goed voor het milieu omdat er geen water verspild hoeft te worden om het gazon te sproeien en er wordt geen energie verbruikt om gras te maaien. Doordat regenwater langzaam in de grond zakt, ontzie je met kunstgras het rioolstelsel.

Onkruid groeit niet snel door het kunstgras omdat de grasmat daarvoor te dik is. Wanneer je een drukverdelend doek onder de grasmat hebt, is de kans nog kleiner dat onkruid door het kunstgras heen komt. Wanneer je instrooizand gebruikt voor de grasmat, dan bestaat er wel een kans dat er onkruid ontkiemt in het zand. Dit onkruid is echter eenvoudig weg te halen. Door afgevallen bladeren te verwijderen en het gras af en toe te borstelen voorkom je dat er onkruid gaat groeien.

Controleer voordat je kunstgras legt of je mollen in de tuin hebt. Wanneer je geen mollen in de tuin hebt en kunstgras laat plaatsen dan is de kans klein dat zij zich in je tuin zullen vestigen. Kunstgras is weinig aantrekkelijk voor mollen omdat er in de ondergrond van de grasmat geen wormen leven. Wanneer je echter kunstgras legt in een tuin waar zich al mollen bevinden, dan bestaat de kans dat je grasmat gaat verzakken door de tunnels die de beestjes graven.

Twijfel je over het uiterlijk van kunstgras? Wij adviseren u om een bezoek te brengen aan 1 van onze showtuinen, onze specialisten staan u graag te woord om antwoord te geven op al uw vragen.